"Musicville"

Etno opera daje nov život veličanstvenom spomeniku na Petrovoj gori

Foto: GABRIJELA MAMIĆ
Etno opera daje nov život veličanstvenom spomeniku na Petrovoj gori
04.10.2024.
u 09:23
Posljednji, treći čin eksperimentalne opere "Musicville", zajedničkog projekta 15-ero umjetnika iz Austrije, Slovenije i Hrvatske, večeras će se izvesti ispred Bakićeva spomenika
Pogledaj originalni članak

Veličanstveni spomenik ustanku naroda Banije i Korduna, na vrhu Veliki Petrovac na Petrovoj Gori, projektirao je, znamo, i cijelo desetljeće gradio naš čuveni kipar Vojin Bakić. I tadašnja država i autor za to arhitektonsko remek-djelo od armiranog betona i čelika završeno 1982., imali su ambiciozne planove koji su se urušili skupa s nekadašnjim političkim sistemom.

Za spomenik, kojem se i danas klanja newyorška MoMA, kao ni za obližnju Centralnu partizansku bolnicu, nekad redovite lokacije školskih ekskurzija i magnet za ljubitelje brutalističke umjetnosti i arhitekture, kod nas nije zadužena nijedna institucija. U lošem je stanju, iako i dalje impozantan, i prepušten preuzimanju prirode u kojoj je i nastao. Upravo taj segment "preuzimanja" ključan je razlog zašto je baš ta lokacija izabrana za izvedbu posljednjeg, trećeg čina eksperimentalne opere "Musicville", prigodno nazvanog "Spomenik nježnosti". Riječ je o zajedničkom projektu 15-ero umjetnika iz Austrije, Slovenije i Hrvatske, a nakon izvedbi opere u Sloveniji i Austriji, večeras je ispred Bakićeva spomenika veliko hrvatsko finale projekta.

Vlado Kreslin

Ja sam dr. Jekyll i mr. Hyde glazbene scene

Legendarni Vlado Kreslin nastupit će 17. listopada u zagrebačkoj Tvornici, događaj koji sam po sebi ne treba posebno predstavljati. No to je uvijek prigoda za razgovor s ovim iznimnim glazbenikom i čovjekom, koji toliko uživa u brojnim glazbenim žanrovima da sam za sebe kaže kako je Dr. Jekyll i Mr. Hyde glazbene scene. Njegov zagrebački koncert s devet pratećih glazbenika uvjerit će i posljednjeg skeptika kako se radi o jednom od najvećih glazbenika s ovih prostora.

– Spomenik ćemo probuditi uz suvremeni audiovizualni performans umjetnika uz pratnju Musicville benda i goste iznenađenja. Publika će imati priliku uživati u eksperimentalnim etno melodijama produciranim ekskluzivno za Musicville, uz dosad neviđene vizuale i scenografiju koja će aktivirati osjetila te otkriti koje se mistično biće kreće kroz šumu, šušti drvećem i obavija spomenik. Glazbu, izvedbu i vizuale potpisuju Musicville umjetnici u suradnji s Ivanom Marušićem Klifom i mentorima Sarom Renar, Vaskom Atanasovskim i Karolom Sakotnik. Nakon izvedbe publiku će aktivirati Yammatov MOJO Sound System family picnic uz već kultni DJ set Ivone Kovačević, a na Yammatu će se moći slušati i live stream svih događanja završnice Musicvillea – najavila nam je Gabrijela Mamić, zadužena za medije za hrvatski segment projekta.

Valja napomenuti da je u pitanju glazbeno djelo namijenjeno izvođenju na nesvakidašnjim mjestima čije se pjesme i libreto mogu lako preoblikovati vezano uz lokaciju izvođenja. Tako je i fokus ove izvedbe na kulturnom nasljeđu Petrove gore, lokalnim legendama i snazi prirode koja će nas sve nadživjeti, a bez političkih konotacija.

– Ovo šumsko podneblje stoljećima ljudima donosi zaštitu i osigurava preživljavanje, a oni je zauzvrat poštuju i u skladu s njom kroje svoje živote. Naš suradnik iz Vojnića je i lokalni vodič Čedomir Studen koji je sudjelovao u izgradnji spomenika i prvim godinama njegova djelovanja, i za njega je jako vezan, toliko da ga stalno obilazi i brine o njemu. U sklopu pak audio walka stazom Rimski put, koja počinje u subotu u deset sati kod lovačkog doma Muljava, izvest ćemo i performans "Procesiju za palo stablo" tijekom kojeg ćemo performativno palo stablo obložiti u platneni zavoj, kao simbol koji asocira na partizansku bolnicu koja je također važan dio povijesti Petrove gore i opstanka lokalnog stanovništva. To vođeno putovanje poziva sudionike da razmišljaju o dubokim pričama zemlje, stvarajući nove uspomene usred drevnih šuma ovog kraja – dodala je Gabrijela Mamić.

Izvedba večerašnje opere, kao i kasnijih aktivnosti, besplatna je i starta u 19 sati, no posjetioci se zbog zahtjevnosti dolaska na teren pozivaju da dođu sat ranije, a u slučaju kiše, sve se seli u nadsvođeno podnožje spomenika pa će posjetitelji ostati suhi.

Umjetnici koji sudjeluju su Anja Maksić Japundžić, Josipa Slaviček, Marta Dolenčić, Rajnard Hraščanec, Manuela Pauk, Ana Pečar, Alja Petric, Sara Korošec, Staša Prah, Bharath Ranganathan, Camilo Andres Latorre Contreras, Aaron Koop, Gregor Piskernik, Zsuzsanna Szula, Ernst Grieshofer, a njihova mentorica, glazbenica Sara Renar kazala je:

– Musicville sam u startu vidjela i vidim kao izvrsnu platformu za istraživanje i nove umjetničke prakse. Moj savjet svim sudionicima bio je da u ovoj godini dana, koliko projekt traje, budu otvorenog uma i slobodnog duha, da slušaju i stvaraju. Poslušali su i to se i čuje i osjeti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.