Kolumna

Europski demokršćani, liberali i ljevica brinu se o kulturi, desnicu i socijaldemokrate baš briga

Foto: EP
Europski demokršćani, liberali i ljevica brinu se o kulturi, desnicu i socijaldemokrate baš briga
11.06.2024.
u 11:35
Iako naši kandidati za Europski parlament svoje kampanje nisu gradili na pitanjima kulture, ona je važna točka u programima dijela njihovih političkih obitelji, među kojima je neke ističu kao glavno sredstvo očuvanja europskih vrijednosti
Pogledaj originalni članak

Gotovi su izbori za Europski parlament, koji su potvrdili skretanje Europe udesno, ali i dodatno osnažili poziciju Europske pučke stranke kao "kingmakera" europske političke scene. Članica EPP-a je i naš HDZ, koji je ostvario vrlo dobar rezultat u Hrvatskoj, a potop su doživjeli Most i populisti predvođeni Kolakušićem, iako opcije njihovih istomišljenika u drugim europskim zemljama rapidno rastu. U Bruxelles tako šaljemo šest HDZ-ovaca, četiri zastupnika SDP-a, jednog DP-ovca i jednog predstavnika stranke Možemo.

Gledajući najave njihovih programskih prioriteta, indikativno je da nitko u svojim obećanjima nije isticao snažnije zalaganje za sektor kulture, iako ga Možemo navodi u svojem programu za Europski parlament, dok se Domovinski pokret tijekom nacionalnih izbora "proslavio" programom u kojem je najavio drastičnu reviziju hrvatske kulture i njezina financiranja. Zbog toga sam poželjela provjeriti kakvo je stanje u drugim zemljama, odnosno koje kulturne vrijednosti propagiraju europske političke grupacije kojima će pripadati i naši eurozastupnici.

Najveći EPP (Pučani) kojima pripada HDZ prepoznaju kulturu kao vrijednost europskog identiteta, odnosno smatraju da nas "definiraju naša povijest, naše nasljeđe, naši judeokršćanski korijeni i naša kulturna raznolikost". U svojem programu naglašavali su kulturno bogatstvo i raznolike europske tradicije, te obećali "očuvati naše regionalne i nacionalne identitete, kao i zajedničku kulturnu baštinu na kojoj počivaju naša zajednica, civilizacija i europski integracijski procesi". Od konkretnih stvari, EPP predlaže stvaranje Digitalnog muzeja europske kulture i Fonda europske kulturne baštine.

S&D (Socijaldemokrati), s druge strane, kao druga najjača grupacija kojoj pripada i naš SDP u svojim kampanjama kulturu gotovo nisu ni spominjali, a nije ušla ni u njihovih dvadeset (!) programskih prioriteta za idući mandat Europskog parlamenta.

Sektor je, srećom, našao važno mjesto u deset programskih točaka Renew Europe, izrazito heterogene skupine liberala kojima je donedavno pripadao i naš Valter Flego, a koji kulturu vide kao branu protiv radikalizacije i jednoumlja, pa u skladu s time namjeravaju lobirati za povećanje socijalnih prava europskih umjetnika i podizanje kulturnih budžeta na dva posto europskog BDP-a. Zanimljiva je i njihova najava da će "za svaki euro utrošen na sigurnost uložiti i jedan euro u kulturu", čime se, barem po tom pitanju, svrstavaju među progresivnije europske političke opcije.

Gorana Barišić Bačelić

Šibenska kraljica kulture najavljuje dvadesetak velikih koncerata

"Svakako bih izdvojila da nam se na pozornicu Sv. Mihovila vraća Gregory Porter, s nama je ove godine u kolovozu i danski producent, poznati glazbenik Trentemoller, dolaze također Kruder & Dorfmeister koji su već jednom svirali na Tvrđavi, pa Róisín Murphy, Devendra Banhart, Editorsi, Tommy Emanuel, fado kraljica Mariza, Božo Vrećo..." govori ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik

Povećanje na magičnih dva posto BDP-a jedno je od ključnih obećanja i najmanje europarlamentarne grupe The Left (Ljevica), čiji zastupnici dominantno dolaze iz Francuske, Grčke, Španjolske i Njemačke, dok iz naših krajeva nikada nisu imali zastupnika. Politički najbliži su im Greens EFA (Zeleni) kojima pripada i naš Možemo, a koji – zanimljivo – u svojem kulturnom programu umjesto ekologije naglasak stavljaju na obranu struke od napada krajnje desnice, bolje radne uvjete umjetnika i ulogu kulture u očuvanju mentalnog zdravlja. Možda je tako jer je Europska komisija već uložila znatne financijske i druge napore da "ozeleni" kulturnu, a pogotovo glazbenu industriju, dok je prekarijat i sektor mentalnog zdravlja buknuo kao jedan od gorućih europskih problema zbog pandemije, rata i ekonomske nesigurnosti, čega su pogotovo svjesni mladi na čije su glasove Zeleni ciljali.

Na kraju, tu su i desne opcije poput brzorastućeg ultrakonzervativnog ID-a koji je ideološki najbliži našem Domovinskom pokretu, a koje su, za razliku od naše tvrde desnice, odustale od javnog proklamiranja svojih obračuna s kulturnim sektorom. Barem na europskoj razini.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.