Film o Srebrenici osvojio nagradu publike na rimskom filmskom festivalu

31.10.2008.
u 22:06
Pogledaj originalni članak

"Rezolucija 819", film o pokolju u Srebrenici u posljednjim mjesecima rata u Bosni i Herecgovini, osvojio je u petak glavnu nagradu na rimskom filmskom festivalu.

Film francuske produkcije koji je režirao Talijan Giacomo Battiato priča istinitu priču o policajcu kojeg je najviši UN-ov sud poslao da provede istragu o nestanku 8000 muškaraca i dječaka muslimana iz Srebrenica nakon što je taj grad pao u ruke srpskih snaga.

Film publiku ne štedi potresnih dokaza koje je policajac prikupio tijekom godina u području koje je trebalo biti pod zaštitom UN-a.

Ti su dokazi poslužili kao temelj optužbe za genocid protiv čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića koji je uhićen u srpnju. Njegov ratni zapovjednik, također optužen od strane UN-ovog suda za ratne zločine, još je uvijek u bijegu.

"Rezolucija 819" dobila je nagradu publike za najbolji film. Nagrada kritike pripala je filmu "Opijumski rat" afganistanskog redatelja Siddiqa Barmaka o napetostima između običnih afganistanskih vojnika i vojnika zapadnih zemelja koji se bore protiv talibana.

"Mislim da je publika podijelila moje gledište, a to je bijes i bol spram najgoreg rata od Drugog svjetskog rata, rata koji se dogodio pred našim očima", rekao je Battiato na svečanosti dodjele nagrada.

(Hina)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr