21. izdanje

Filmom o "Kući na Kraljevcu" otvoren Liburnia Filmski Festival

Foto: Liburnia Film Festival
Filmom o "Kući na Kraljevcu" otvoren Liburnia Filmski Festival
24.08.2023.
u 08:43
Do 26. kolovoza u Opatiji bit će prikazani najbolji hrvatski dokumentarci snimljeni u posljednje dvije godine
Pogledaj originalni članak

U utorak je u Opatiji svečano otvoren 21. Festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival, i to hrvatskom premijerom filma "Kuća na Kraljevcu" redatelja Pere Kvesića o zagrebačkoj kući na adresi Kraljevac 35, koja je tijekom godina bila dom brojnim hrvatskim umjetnicima.

Prvog dana festivala prikazani su i filmovi "Espi" Ivana Grgura, "Pero" Sare Alavanić te izvrsna "Snajka: Dnevnik očekivanja" Tee Vidović Dalipi, o izazovima s kojima se suočava bračni bar Vidović-Dalipi, Zagrepčanka i Rom s Kosova, koja je nakon uspješnih projekcija u Prizrenu i na Sarajevo Film Festivalu u Opatiji doživjela hrvatsku premijeru.

Programski direktor festivala Oliver Sertić na otvaranju je kazao da će se među dokumentarnim filmovima, koje je ove godine uvrstio u program, naći najbolji filmovi iz hrvatske dokumentarne produkcije snimljeni u posljednje dvije godine, a direktorica festivala Jelena Androić dodala je je da će svaki film publici predstaviti njegovi autori i autorice, protagonisti i protagonistice.
Do 26. kolovoza tako će se na Liburniji, čiji se program održava na Maloj ljetnoj pozornici, u Villi Antonio te u Caffe baru Eugenian, za festivalske nagrade natjecati čak 20 filmova.

Danas su tako na rasporedu i dvije premijere, filma "Liberland" Isabelle Rinaldi, priče o mikronaciji na granici Hrvatske i Srbije te "Kantrida" Luke Karla Kauzlarića o kultnom riječkom stadionu. Festival će u subotu zatvoriti "Obalno šetalište" Silvija Mirošničenka, o 12 km dugačkom, istarskim stanovnicima omiljenom Šetalištu Franza Josefa I.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.