Cees Nooteboom:

Hrabar je onaj tko sad ulazi u Europsku uniju

Foto: PIXSELL
Hrabar je onaj tko sad ulazi u Europsku uniju
30.05.2012.
u 19:30
Intelektualci nemaju uvijek prave odgovore, moje su misli jednako vrijedne kao i vaše
Pogledaj originalni članak

– Mnogi bi mladi nakon studija trebali jednu godinu putovati svijetom da bi vidjeli istinu u pozadini svega – rekao je brojnoj publici u ZeKaeMu svestrani nizozemski autor Cees Nooteboom, najveća zvijezda Festivala europske kratke priče. Kao sedamnaestogodišnji mladić s ruksakom na leđima otišao je iz majčina doma i ušao u svijet putovanja i književnosti. S tog prvog puta nastao je roman “Filip i ostali”, a odonda i brojne druge, pa i “Hotel Nooteboom”. 

– Demokratizacija života donijela je demokratizaciju, ali i komercijalizaciju putovanja – kaže Nooteboom, koji je prvo pjesnik, a onda sve drugo. 

– Ne bih mogao živjeti bez poezije. Čitanje je poezije profesija. Ako stalno ne čitate poeziju, možete izgubiti tu vještinu – kaže pisac koji je sa suprugom fotografkinjom putovao svijetom kako bi posjećivao grobove pjesnika, snimao ih i pisao o njima. 

Apsint za Cortasara

– Cortasaru su na grobu ostavili bocu apsinta. Nekima ostavljaju cigarete, a Machadu su na grobu postavili poštanski sandučić u kojemu sam našao dvanaest pisama – kazuje Nooteboom, koji upravo piše knjigu kratkih priča “Pisma Posejdonu” na koju ga je inspirirala knjiga Sandora Maraija. Bio je Nooteboom u Mađarskoj 1956., u Parizu 1968. godine, kao i u Berlinu 1989. za rušenja zida.

– Ja sam pisac i pjesnik. Ponekad pišem o politici, ali samo kao građanin. Moje su misli tu jednako vrijedne kao i bilo kojeg drugog Europljanina. Nisam Krist u hramu. Intelektualci znaju počiniti i greške. Tako je francuski filozof Michel Foucault bio veliki pobornik Homeinija, ali je bio i homoseksualac, a kako bi reagirao na ono što je Homeini učinio homoseksualcima... Intelektualci nemaju uvijek prave odgovore – kaže Nooteboom, koji živi između Amsterdama, jednog španjolskog otoka i juga Njemačke. 

Europa je nemiran brod

U Zagrebu su ga često pitali o ulasku Hrvatske u EU. I što je mudri Nizozemac odgovorio? 

– More je uzburkano. Brod Europske unije nije miran, a dio broda će se možda i odlomiti. Svatko tko se sada usudi doći na brod hrabar je, pa i Hrvati. Ja sam proeuropejac. Ali, nitko ne može reći što će s Europom biti sutra. Stoga oni koji sada ulaze u EU zaslužuju naše divljenje – misli Nooteboom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

EN
EndemskaVrsta
20:39 30.05.2012.

Hrvatska ne ulazi u EU plebiscitarnim opredjeljenjem građana, nego arbitrarnom odlukom političke (kvazi)elite koja glavinja prema Bruxellesu iz sebičnih pobuda - i bježeći od vlastite nesposobnosti da sredi i vodi zemlju kojoj baš ništa ne manjka da bude uspješna... osim odgovorne autentične elite! Današnja EU projekt je na rubu propasti zato jer je prokazana kao projekt zakulisnih financijskih moloha, a ne demokratskoga civilnog društva, a EU upravo stoga sada panično treba RH da pokaže kako je još uvijek privlačna potencijalnim članicama. Bizarno, tragikomično, jadno!!! Srećom pa će nakon 17. lipnja mnogo toga doći na svoje mjesto...

AU
autoritet
22:39 30.05.2012.

EU postoji da bi male ljude pretvorila u mrave, a odabranu cionističku elitu i njihove sluge učinila još bogatijima.

LE
lenger
10:46 31.05.2012.

Po diplomatskom žargonu riječ hrabar znači “glup” , a demokratizirati znači “podtlačiti”