Filharmonija i Igre

I Bošković je slušao Petu Mahlerovu i nije mu smetala vreva

Foto: arhiva VL
I Bošković je slušao Petu Mahlerovu i nije mu smetala vreva
12.07.2011.
u 14:37
Orkestrom je dirigirao Antoni Wit, ugledni poljski maestro, aktualni šef Varšavske filharmonije, a do izražaja su došle solističke dionice
Pogledaj originalni članak

Može li se u dubrovačkoj staroj jezgri, koja je cijela pretvorena u veliki restoran, u miru slušati onaj čuveni i bolećivi Adagietto iz Pete Mahlerove simfonije na koncertu na otvorenom? Koncert Zagrebačke filharmonije i uglednog poljskog maestra i aktualnog šefa dirigenta Varšavske filharmonije Antonija Wita pokazao je da može. Prvom u nizu VIP programa, održanom na Boškovićevoj poljani, nisu smetali zvukovi dubrovačkog noćnog života na 30 Celzijevih stupnjeva i koji sat prije ponoći.

Hrvatsko-poljska izvedba

Tako je iskusni maestro Wit mogao u miru i punoj koncentraciji uz raspoložene filharmoničare graditi velebnu simfoniju u cis-molu do njezina zvučnog kraja. Do izražaja su ponovno došli članovi orkestra koji su imali solističke dionice u bujnoj Mahlerovoj, gotovo pa chagallovski skladanoj simfoniji koja je bila idealna za izvođenje baš na Boškovićevoj poljani, ispred Jeuzitske crkve i impozantnog kolegija s kojega je na umjetnike s plakata gledao Ruđer Bošković, čiju 300. obljetnicu rođenja ove godine slavi Dubrovnik, ali cijela Hrvatska. Slobodno se može reći da je i jedan od najvećih, ako ne i najveći dubrovački velikan Bošković slušao tog inspirativnog Mahlera u hrvatsko-poljskoj izvedbi.

Još malo Chopina

A u prvom dijelu koncerta nastupio je poljsko-švedski pijanist Peter Jablonski izvodeći koncentrirano i bez suvišnog pozerstva Drugi koncert za glasovir i orkestar u f-molu. Dirigent i solist izvrsno su komunicirali pa je publika i tu izvedbu nagradila zasluženim pljeskom i izborila dodatak. Naravno, još malo Chopina, skladatelja kojim se Poljska iznimno ponosi pa je i njega uvrstila u koncert kojim je baš na Dubrovačkim ljetnim igrama htjela obilježiti predsjedanje Vijećem Europske unije od kojeg Hrvatska ima vrlo velika očekivanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.