PROMO

Izaberi, čitaj i uživaj u carstvu knjiga na Interliberu

Foto: Zagrebački velesajam
Interliber
Foto: Zagrebački velesajam
Interliber
Foto: Zagrebački velesajam
Interliber
Foto: Zagrebački velesajam
Interliber
Foto: Zagrebački velesajam
Interliber
Foto: Zagrebački velesajam
Interliber
Foto: Zagrebački velesajam
Interliber
Foto: Zagrebački velesajam
Interliber
06.11.2023.
u 07:30
Voditeljica sajma Interliber: Dina Grozdanović Poštolka
Pogledaj originalni članak

Možete li nam reći nešto o ovogodišnjem sajmu knjiga Interliber? Koje su najzanimljivije aktivnosti i događaji?

Interliber se ove godine održava od 7. do 12. studenog. U šest dana sajma u paviljonima 5, 6, 7A i 7 Zagrebačkog velesajma više od 300 izlagača iz Hrvatske i svijeta predstavit će brojne nove naslove koji će sigurno pronaći put do čitatelja, knjige za sve uzraste i svih žanrova, knjige na hrvatskom i stranim jezicima, knjige domaćih i svjetskih autora, klasičnu i suvremenu literaturu. Posjetitelje očekuju promocije knjiga, susreti s autorima, okrugli stolovi i panel diskusije, dodjele književnih nagrada, zabavni sadržaji i radionice. Glavni gost ovogodišnjeg Interlibera je svjetski poznati i nagrađivani indijski pisac i diplomat g. Vikas Swarup, autor knjige Q and A prema kojoj je snimljen film Milijunaš s ulice. On će već prvi dan sajma govoriti o nastanku romana i filma, o svom bogatom životnom i profesionalnom putu te odgovarati na pitanja iz publike. Poznati hrvatski znanstvenik Korado Korlević na Interliberu će održati jedno zanimljivo i aktualno predavanje Veliki reset, a na poseban način obilježit ćemo 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke.

Foto: Zagrebački velesajam
Interliber

Kakva je važnost sajmova knjiga u promociji čitanja i kulture?

Sajmovi knjiga imaju vrlo važnu ulogu u promociji čitanja i kulture. Dostupni su svima i na jednom mjestu nude široku lepezu naslova, od slikovnica koje najmlađe uvode u svijet čitanja do knjiga za čitatelje vrlo istančana ukusa i razvijenih preferencija, od beletristike i publicistike, stručne literature i udžbenika do stripova i kuharica. Na sajmovima svatko može pronaći nešto za sebe i na taj način potiče se raznolikost interesa i širi kultura čitanja. Osim toga sajmovi su platforma za izravnu interakciju autora i njegovih čitatelja, a kroz književne diskusije i predavanja stvaraju prostor za dijalog i razmjenu ideja istovremeno doprinoseći obrazovanju pojedinaca. Na Interliberu posebnu pozornost posvećujemo poticanju čitanja kod djece i mladih. Organiziramo kvizove, radionice glagoljice, financijske i medijske pismenosti, crtanja grafita, a bit će još novosti, sve kako bismo ih privukli na sajam i približili knjizi. Silno se trudimo da s Interlibera ponesu neku novu spoznaju i želju za znanjem kroz čitanje. Na Interliberu se promoviraju i razni drugi projekti poticanja čitanja kao npr. Rođeni za čitanje Ministarstva kulture i medija, pokrovitelja sajma, ili Čitanje u fokusu jednog nakladnika koji srednjoškolce potiče na kritičko i kreativno izražavanje.

Foto: Zagrebački velesajam
Interliber

Kako se Interliber razvijao tijekom godina? Što ga čini posebnim?

Interliber je kroz svojih 45 godina rastao prostorno i razvijao se sadržajno. Kvaliteta i kvantiteta ovdje idu ruku pod ruku. Danas koristimo tehnologiju i prednosti društvenih mreža za proširenje dosega, vidljivosti i približavanja publici, ali istovremeno zadržavamo ono najvažnije, povezivanje i osobni kontakt između autora i čitatelja, nakladnika i kupca, entuzijasta i profesionalaca. Interliber je najveći hrvatski sajam knjiga na koji svake godine dolazi oko 120 000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja. Poseban je po svojoj atmosferi, otvorenosti, raznolikosti sadržaja i strasti prema knjigama i kulturi koju dijelimo zajedno s našim izlagačima i posjetiteljima. Interliber je mjesto gdje imate mogućnost upoznati svog omiljenog pisca, podijeliti s njime svoja razmišljanja i dobiti potpisani primjerak knjige. Pravim knjigoljupcima to puno znači. Interliber je i mjesto gdje ljubitelji knjiga istražuju svijet riječi, mala zajednica ljudi koji dijele iste interese. Interliber je sajam na koji dolazite i s kojeg odlazite s osmjehom i na koji se uvijek ponovo svake godine vraćate. Mislimo i na praktičnu stranu pa smo organizirali tzv. „knjižidere“ gdje se mogu odložiti knjige dok dalje istražujete more knjiga u našim paviljonima kao i kutak za mame i bebe.

Foto: Zagrebački velesajam
Interliber

Koja knjiga ili autor je Vas osobno najviše impresionirao? Što kupiti na Interliberu?

Posjetitelji Interlibera najbolje znaju kako je to pitanje teško. Rijetko tko ode sa sajma samo s jednom knjigom. Knjige se kupuju za osobni gušt, ali i kao dar za drage ljude ili razne prigode. Svaka knjiga ima svog čitatelja i može biti inspirativna, osobito ako donosi nove perspektive i originalne priče. Na moj izbor knjiga utječe moja dob, raspoloženje i okruženje. Danas biram povijesne knjige, putopise, biografije, prije desetak godina preferirala sam trilere i publicistiku, prije toga psihološke i ljubavne romane, odrastala sam uz bajke i tada najdražu junakinju Heidi, a oduvijek se rado primam pjesama i humorističnih romana. Ono što je sigurno, na Interliberu ću detaljno pretražiti ponudu svih nakladnika, poslušati poneku promociju, pažljivo odabrati nekoliko naslova za „pod bor“ i sebi priuštit neko zanimljivo novo štivo.

Foto: Zagrebački velesajam
Interliber

Kako potaknuti ljude da posjete Interliber i uživaju u književnosti?

Najvažnije je ponuditi dobar sadržaj i stvoriti privlačan ambijent koji izazivaju interes publike te kroz sve suvremene medije neumorno podsjećati javnost na važnost sajma za očuvanje knjige i jezika. Vjerujem da se na Interliberu vidi koliko ljubavi i truda mi kao organizatori ulažemo u njega, koliko se izlagači kvalitetno pripremaju za njega i koliki je njegov utjecaj na cijelu književnu i kulturnu scenu. Interliber ima jednu pomalo magičnu atmosferu koja svake godine u studenom iznova privlači pasionirane čitatelje, one kojima je knjiga profesija, ali sve više glazbenike, glumce i druge umjetnike, sportaše, političare i influensere koji su na bilo koji način povezani uz pisanu riječ.

Radujemo se ponovnom susretu sa svima na Zagrebačkom velesajmu od 7. do 12. studenog. Ulaz je kao i do sada slobodan, a radno vrijeme je od 10 do 20 sati, u petak i subotu do 21 sat. Vidimo se na Interliberu!


Više na:

Program Interlibera

Web

FB

Instagram

Foto: Zagrebački velesajam
Interliber

Pogledajte na vecernji.hr