Zagreb

Izložba Pohvala ruci – čipkarstvo u Hrvatskoj

Foto: arhiva
Izložba Pohvala ruci – čipkarstvo u Hrvatskoj
12.09.2012.
u 16:29
Značajno je da su se do danas u Hrvatskoj održala tri različita oblika izrade čipke - Lepoglava u Hrvatskom Zagorju s čipkom na batiće, a na Jadranu grad Pag s čipkom na iglu i grad Hvar s čipkom od agave
Pogledaj originalni članak

Izložba “Pohvala ruci – Čipkarstvo u Hrvatskoj” otvara se u četvrtak 13. rujna u Etnografskom muzeju, a cilj joj je pokazati značenje poznavanja i korištenja vještina izrade čipke i upozoriti na potrebu očuvanja i oživljavanja tradicije upisane u UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.

Značajno je da su se do danas u Hrvatskoj održala tri različita oblika izrade čipke, u kojima su sačuvani različiti slojevi čipkarskog umijeća šireg europskog prostora. To su: Lepoglava u Hrvatskom Zagorju s čipkom na batiće, a na Jadranu grad Pag s čipkom na iglu i grad Hvar s čipkom od agave. Istraživanja su pokazala da je čipkarstvo u prošlosti bilo prisutno i na znatno većem prostoru Hrvatske, no način života, ekonomske i društvene prilike kroz povijest nisu pogodovale njegovom opstanku.

Na izložbi će biti predstavljeni i tragovi tih tradicija, kao što su npr. dubrovačka čipka (point de raguse), pletenje jalbe iz Pokuplja te prostoručna čipka (freehand lace) iz Zagorja i Podravine. Pored izložaka iz fundusa Muzeja, koji pripadaju etnografskoj baštini, u izložbu će biti uključeni i najznačajniji primjerci čipke na crkvenom ruhu i povijesnoj odjeći iz fundusa riznica i muzeja iz cijele Hrvatske.

Bit će i radionica izrade čipki.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.