Javno slušanje u MSU

Javno slušanje radiodrame Josipa Seissla ''Glave u vrećama''

Foto: arhiva VL
Javno slušanje radiodrame Josipa Seissla ''Glave u vrećama''
16.09.2011.
u 14:01
Filmski sinopsis Glave u vrećama napisao je 1932. godine priznati hrvatski umjetnik, arhitekt i urbanist Josip Seissel pod pseudonimom Jo Klek, povodom desetogodišnjice osnutka avangardne umjetničke grupe Traveleri
Pogledaj originalni članak

Muzej suvremene umjetnosti u suradnji s Hrvatskim radijem i Kolekcijom Marinko Sudac organizirao je  javno slušanje radiodrame Josipa Seissla ''Glave u vrećama'' u petak, 16. rujna u 18 sati u dvorani Gorgona. 

Program počinje u 17.30  sati kada će uvodnu riječ održati kustos Branko Franceschi, a izravan prijenos radiodrame s Hrvatskog radija počet će u 18 sati. Nakon završetka izravnog prijenosa urednica Hrvatskog radija Tajana Gašparović vodit će razgovor s glumcima.

Filmski sinopsis "Glave u vrećama" napisao je 1932. godine priznati hrvatski umjetnik, arhitekt i urbanist Josip Seissel pod pseudonimom Jo Klek, povodom desetogodišnjice osnutka avangardne umjetničke grupe Traveleri. Grupa je osnovana u Zagrebu 1922. godine, a njeni su članovi nadahnuti futurizmom, konstruktivizmom, dadaizmom i nadrealizmom, tijekom desetogodišnje aktivnosti ostvarili neka od najzanimljivijih umjetničkih djela regionalne avangarde. Seissel je 1922. godine izveo Pafamu, prvu apstraktnu kompoziciju u ovom dijelu svijeta, koja se nalazi u postavu Zbirke u pokretu Muzeja suvremene umjetnosti. Njegov likovni rad, publiciran u časopisu Zenit, doprinio je značaju Zenitizma za povijest hrvatske i regionalne avangarde. U praizvedbi "Glava u vrećama", koja je snimljena zahvaljujući suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac i inicijativi Instituta za istraživanje avangarde, te premijerno emitirana  4. lipnja u sklopu izložbe Područje zastoja na brodu Galeb u Rijeci, obuhvaćena je trećina izvornoga teksta.

Glume: Alma Prica, Boris Bakal, Franjo Dijak, Damir Šaban i Žarko Savić, a adaptaciju i režiju potpisuje Ranka Mesarić. Ulaz je besplatan. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.