Nova knjiga: Patricia Cornwell “Mrtvačka luka”

Je li moguće da moćno oružje bude maleno poput muhe?

Foto: Arhiva 24sata
Je li moguće da moćno oružje bude maleno poput muhe?
03.08.2018.
u 12:51
Pogledaj originalni članak

Vratila seadoktorica Kay Scarpetta! Ovo smo ljeto dobili još jedan uzbudljivi kriminalistički roman iz pera majstorice žanra Patricije Cornwell, koja je (još 1990. godine) svijet osvojila upravo pišući o svojoj kultnoj junakinji koja joj je donijela titulu “kraljice forenzike” i za koju mnogi tvrde da je njezin alter ego.

U romanu “Mrtvačka luka” (24 sata, urednik Branko Matijašević, prijevod Andrea Marić, 99 kuna) autorica se vraća svojim počecima, piše ga u prvom licu jednine i tako svojoj junakinji ponovno daje zadatak da čitatelje vodi kroz priču. A ona nije nimalo jednostavna, ponovno su tu u sprezi vojni i civilni sektor, a ubojstva koja istražuje tim vrhunskih forenzičnih stručnjaka vode ih tragovima nekih od najvećih strahova našeg doba, poput pitanja je li moguće stvoriti oružje toliko moćno da ubije više žrtava, a istovremeno tako maleno da je gotovo neprimjetno, baš poput muhe na zidu.

Priča je to dakle i o robotici, ali i o moralnim granicama vrhunske znanosti, o tome što se dogodi kada korporacija kojoj je stalo samo do novca i profita oružje stavi u ruke vrlo mladih i društveno neprilagođenih “geekova”, izabranih zbog svojih matematičkih sposobnosti, ali i bolesti koja ih čini društveno neprihvatljivima.

No u ovoj uzbudljivoj priči, čija se radnja odvija u svega jednoj noći i nekoliko sati koji slijede nakon svitanja, autorica čitatelje vraća i u prošlost glavne junakinje. Ta epizoda otvara još jednu zanimljivu temu, o tome što profesionalni autoriteti čine svojim mladim učenicima, na što su ovi spremni pristati i na kakve nepravilnosti zatvoriti oči. Svatko se kad-tad u životu nađe u takvoj situaciji, a Cornwell u ovoj priči pokazuje o kakvom se spletu međuovisnosti radi; doista je teško reći tko je u težoj poziciji, autoritet ili onaj tko ga takvim doživljava, tko je slabiji: učitelj ili sljedbenik?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.