izložba

Jeff Koons proteže se svim galerijama muzeja Whitney

Jeff Koons proteže se svim galerijama muzeja Whitney
03.08.2014.
u 13:29
Najpoznatija je svakako porculanska figura Michaela Jacksona koji sjedi na prostirci od ruža, a u krilu drži čimpanzu. Sve je zlatno i bijelo
Pogledaj originalni članak

        Golema skulptura “kralja kiča” Jeffa Koonsa “Baloon Dog” od obojenog, kromiranog metala lani je prodana za rekordnih 58,4 milijuna dolara. Time je globalno poznati američki umjetnik postao najskuplji živi autor na svijetu! Tom banalnom, shematski oblikovanom psu – koji je upravo postao i glavni ukrasni motiv H&M-ove ženske torbice – prethodili su brojni radovi koje je i sam Koons nazvao banalijama.

Najpoznatija je svakako porculanska figura Michaela Jacksona koji sjedi na prostirci od ruža, a u krilu drži čimpanzu. Sve je zlatno i bijelo, Jackson i majmunčić su jednako odjeveni u bijelo-zlatnu livreju... Figura je nastala 1988. i također je na aukciji postigla rekordnu cifru. A Koons, ma koliko banalan bio njegov život i rad, uživa reputaciju kralja likovne scene novog, postwarholovskog doba koje je radikaliziralo ideje Warhola i nove avangarde u kojoj život umjetnika može postati umjetninom. Jeff Koons (1955.) se i u životu ponašao kao kakav popartistički lik. Fasciniran fizički, umjetnički, a možda i ljubavno talijanskom pornodivom i političarkom kratkog daha Cicciolinom, Koons je skulptorski ovjekovječio i njihov odnos. Bukvalan, seksualni. Sve je to dio goleme retrospektive u muzeju Whitney u New Yorku!     

>> S kraljem erosa Frankfurt leti u nebo!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.