Director's Cut

Kate Bush prerežirala dva albuma iz osamdesetih

Kate Bush prerežirala dva albuma iz osamdesetih
20.06.2011.
u 14:37
Dobilo se nešto (dakle, atmosfera), ali se ponešto i izgubilo; vokal je danas možda zreliji i senzualniji, ali bilo je nešto tako seksi u njezinu artizmu i visokim tonovima iz mlađih dana.
Pogledaj originalni članak

Nije da ju je netko tražio da to učini kako bi povijest pop-rock glazbe mogla mirnije teći, ali Kate Bush sama je osjećala da s njezinim albumima “Sensual World” (1989.) i “Red Shoes” (1993.) nešto opasno ne štima još otkako ih je snimila. Nije joj se sviđao njihov zvuk, a kako i bi? Stvar je u tome da zvuk osamdesetih, ako niste bili Duran Duran ili Human League i u tom zvuku gradili svoj identitet, nije bio baš najbolji izbor (što vjerojatno najbolja zna Iggy Pop s “Blah Blah Blah”) i danas zvuči tanašnije od produkcija iz šezdesetih godina.

Sada je Kate Bush uzela najbolje pjesme s ta dva albuma i zadržala originalnu sviračku postavu, ali neke je instrumente izbacila (karakteristični tanašni bubanj gotovo je iščeznuo), negdje zvuku dala širinu i dubinu, snimila nove vokale i općenito se pozabavila atmosferom koja je više u skladu s njezinim današnjim godinama, ali i modernim zvukom kojem streme slično intimni izvođači. Dobilo se nešto (dakle, atmosfera), ali se ponešto i izgubilo; vokal je danas možda zreliji i senzualniji, ali bilo je nešto tako seksi u njezinu artizmu i visokim tonovima iz mlađih dana.

Vjerojatno najbolja pjesma, predivna “King Of Solomon” bila je i ostala predivna, zahvaljujući i bugarskim pjevačicama koje je otkrila prije Bregovića, pokazujući da prvoklasne pjesme ni produkcija ne može upropastiti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Sor@n
Sor@n
19:20 20.06.2011.

Ovaj članak još nije komentiran. Budi prvi i započni raspravu! Prviiii!!!!! Usput znam Kate Bush.

OB
-obrisani-
22:14 20.06.2011.

Kate Bush sam počeo slušati od Sensual Worlda i taj album mi je prvi njen album koji sam preslušao do kraja, prije toga sam preslušao samo nekoliko singlica. Medjutim sensual world je po meni savršen album jer ne bi niti jednu pjesmu maknuo ili mislio da treba još nešto. Nakon toga sam gledao njen koncert za koji je sama radila scenografiju i koreografiju! To je bilo dovoljno da je shvatim kao kompletnog umjetnika u rangu Davida Bowieja ili njegov ženski pandan! Kate buš i danas volim slušati a Ariel sam preslušao već bezbroj puta od preve do zasnje pjesme! Kate je moja heroina i šteta što ima tako malo žena kao što je Kate.

SB
sbb
00:50 21.06.2011.

vrhunska glazbenica koja na mnogim albumima sve instrumenta sama svira i snima - a usput je i komad :-)