Maja Stanetti

Koncert za sjećanje na oca prve dame Francuske

Foto: arhiva
Koncert za sjećanje na oca prve dame Francuske
29.10.2009.
u 16:32
U trenutku kada smo se ponadali da će glazba dovesti do susreta na vrhu - sastanka francuskog predsjenika Nicolasa Sarkozyja i premijerke Jadranke Kosor, ona je ipak otkazala put u Veneciju.
Pogledaj originalni članak

U trenutku kada smo se ponadali da će glazba dovesti do susreta na vrhu - sastanka francuskog predsjenika Nicolasa Sarkozyja i premijerke Jadranke Kosor, ona je ipak otkazala put u Veneciju na koncert koji će se u utorak 3. studenoga održati u Salonu degli Arazzi zaklade Giorgio Cini, na otoku San Giorgio Maggiore. Za izvedbu “Mise za misiju u Nyondu” Alberta Brunija Tedeschija uz četvero vokalnih solista sa svih strana svijeta, na prijedlog francuskog dirigenta Cyrila Diedricha i producenta Riccarda Carramele, angažiran je i Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a. Pokusi u Studiju “Bajsić” su već počeli, a nazoči im i skladateljeva udovica Marisa.

 Uglednici u publici

Cijeli je događaj organiziran u povodu svečanosti donacije ostavštine Alberta Brunija Tedeschija – partitura, autografa, zvučnih zapisa – Zakladi Giorgio Cini koja je osnovana još 1951. godine s ciljem obnavljanja otoka kao međunarodnog kulturnog centra. Za donaciju su se pobrinule udovica Marisa te kćeri Valerie i Carla. Carla Bruni Sarkozy, prva dama Francuske, na koncert dolazi u pratnji svoga supruga, predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a umjesto hrvatska premijerke prisutan će biti Vanja Sutlić, direktor HRT-a.

 U publici su najavljeni i francuski ministar kulture Frédéric Mitterand, te drugi uglednici javnog života Francuske, Italije i Hrvatske, ali i sasvim iznimne umjetničke osobnosti poput dirigenta Riccarda Mutija i pijanista Maurizija Pollinija.

 
Jedinsvena osobnost

 Institut za glazbu Zaklade Giorgio Cini čuva i ostavštinu drugih velikih talijanskih skladatelja 20. stoljeća poput Alfreda Caselle, Ottorina Respighija ili Nina Rote, omiljenog Fellinijevog skladatelja. Alberto Bruni Tedeschi se smatra jedinstvenom osobnošću talijanske glazbene scenekoji je bio uspješan i kao industrijalac, menedžer Piccolo Teatra u Milanu kojega je obnovio, a novce je strasno ulagao i u skupljanje umjetnina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.