Vitrina mjeseca

Malo poznati egipatski amuleti izloženi u pulskom muzeju

Foto: Pixsell
Malo poznati egipatski amuleti izloženi u pulskom muzeju
13.05.2011.
u 13:35
Predmeti su maleni, stanu u dlan, a vlasniku su pružali zaštitu i magijske moći
Pogledaj originalni članak

Manje je poznato da Arheološki muzej Istre u Puli u svom fundusu ima i egipatske kultne predmete, a upravo će ti predmeti biti prvi izlošci najnovijeg projekta muzeja pod nazivom “Vitrina mjeseca”. U lapidariju muzeja postavljena je danas prva vitrina u kojoj su egipatski kultni predmeti, a moći će se razgledati do sredine lipnja.

Izloženo je 20-ak figurica, amuleta te nakitni predmeti magijskog karaktera. To su figurice od keramike ili bronce duhovnog i religijskoj karaktera iz prapovijesnog razdoblja, uglavnom ušebti figurice i amuleti. Ušebti figurice polagale su se uz pokojnike u grobovima, a umrlom su trebale olakšati zagrobni život. Predmeti su maleni, stanu u dlan, a vlasniku su pružali zaštitu i magijske moći.

U zbirci su i dva amuleta posvećena bogu Besu, šest koji prikazuju sunčevo oko, amulet koji predstavlja mali glazbeni instrument, brončana figurica Ozirisa, brončane figurice golog muškarca, figurica božice Neit i figurica egipatskog faraona. Predmeti datiraju iz 1070. godine prije Krista do 30. godine poslije Krista.

- Zbirku egipatskih kultnih predmeta muzej je dobio krajem 19. stoljeća od još uvijek nepoznatog Austrijanca koji je živio na Kreti. Prvi put smo zbirku pokazali prije deset godina, a sada smo odlučili da upravo ona otvori "Vitrinu mjeseca" jer je Egipat uvijek zanimljiv posjetiteljima - kazao je ravnatelj muzeja Darko Komšo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.