DVDFILM

Mjenjačnica - duhovit sudar svjetova

Foto: import
Mjenjačnica - duhovit sudar svjetova
17.08.2006.
u 14:23
MJENJAČNICA, 6x44-49 min., dok-hum. serija, Hrvatska, 2005.; Sirovina i sinovi/RTL Televizija; G: Robert Knjaz, Hladno pivo, Željko Kerum, Nina Badrić, Severina...
Pogledaj originalni članak

Jedan od najboljih hrvatskih televizijskih proizvoda ovoga tisućljeća, dinamična, duhovita i maštovita dokumentarna serija autora i voditelja Roberta Knjaza uvelike nadilazi jednokratnu potrošnu funkciju zabavnog 45-minutnog "popunjavanja" programa.

Izgrađene na temeljnoj zamisli u kojoj hrvatske zvijezde estrade (Hladno pivo, Nina Badrić, Severina, Indira Vlajkić-Mujkić), poslovnog svijeta (Željko Kerum) i sporta (Goran Ivanišević) na jedan dan mijenjaju radno mjesto s "običnim ljudima"  specijalcima, beskućnicima, timaritelji(ca)ma, majkama 16-ero djece, smetlarima i građevinarima  koji radeći svoj posao i živeći svoj život ne dospijevaju na novinske naslovnice, epizode "Mjenjačnice" u vrh domaće filmsko-televizijske proizvodnje pripadaju i kao komedija i kao realiti i kao dokumentarac.

Osim što može nasmijati do suza i to ne samo isplaniranim ili usput uhvaćenim štosovima, nego i odličnim smislom za gradaciju i komični (montažni) tajming,  "Mjenjačnica" povremeno bilježi neuvijene i iskrene reakcije protagonista zatečenih u neočekivanim situacijama. Među takvim dragocjenim trenucima su nelagoda Željka Keruma u času kada je shvatio da će dan provesti kao beskućnik, "srce u petama" članova Hladnog piva dok drže meticu u koju će navodno bojnim streljivom pucati snajperist i val olakšanja kada shvate da je sve to šala te isti takvi osjećaji pjevača Piva Mile Kekina kada se "prisilno" okušava u skakanju padobranom ili timariteljice Tanje Joksimović kojoj prijeti obveza da zapjeva pred publikom u londonskom klubu.

 Isto tako, usputno i bez propovijednja, epizode donose djeliće slike društva i društvenih razlika uz koje živimo. Susreti slavnih s neslavnima uistinu su neka vrsta sudara svjetova koji postoje jedan do drugoga, a gotovo se uopće ne poznaju. Uza sve to, u najboljim epizodama, onima u kojima dominantne zvijezde pošteno i otvoreno pristaju na Knjazovu igru  u ovom paketu to su članovi Hladnog piva u "Braći po oružju 2" i Željko Kerum u "Tajni male trajne"  "Mjenjačnica" kroz mješavinu ironije i suosjećajnosti postiže visoku razinu dirljivosti te bez izravnog poučavanja uspijeva dotaknuti ono što se brzopotezno naziva "životnim istinama" o ustroju svijeta u kojem živimo.

 DVD: Dvostruko izdanje sadrži šest epizoda iz prve sezone prikazivanja "Mjenjačnice", a prilozi su "knjazovski" šaljiva popratna knjižica i "mirišljavac" za auto. (J. H.)

Pogledajte na vecernji.hr