PROMO

Mozartova Gran partita u izvedbi Zagrebačkih mladih filharmoničara

Foto: Marko Pletikosa
HGM
Foto: Marko Pletikosa
HGM
10.10.2022.
u 16:19
Zagrebački mladi filharmoničari pod ravnanjem maestra Tončija Bilića održat će dva koncerta i to u zagrebačkom Oktogonu 14. listopada s početkom u 19 sati i u Bjelovaru, 16. listopada s početkom u 20 sati u dvorani Biskupijskog ordinarijata Bjelovarsko-križevačke biskupije u sklopu Amadeus festa.
Pogledaj originalni članak

Zagrebački mladi filharmoničari (ZMF) su projekt Hrvatske glazbene mladeži (HGM) koji je nastao na poticaj ureda za kulturu Grada Zagreba 2020. godine. Okuplja ponajbolje mlade glazbenike, studente, koji kroz orkestar imaju mogućnost sudjelovati u zajedničkom muziciranju pod vodstvom mentora, nastupati na više pozornica u Hrvatskoj te steći nova glazbena poznanstva što afirmativno utječe na njihovu karijeru i glazbeno sazrijevanje. U protekle dvije godine nastupali su u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Zorin domu u Karlovcu, Varaždinskoj katedrali, Grožnjanu i malom živopisnom istarskom gradiću Raklju.

Na obje koncertne večeri izvodit će Mozartovu Serenadu br. 10 za puhače zvanu Gran partita za dvije oboe, dva klarineta, dva basetna i četiri francuska roga, dva fagota te jedan kontrabas. Ovo Mozartavo djelo, neobične ljepote, jedno je od najreprezentativnijih skladbi klasičnog repertoara skladano za puhačke instrumente, a izvodi se kao samostalno koncertno djelo koje je iznimno popularno i rado slušano. U popularnoj kulturi poznato je iz filma „Amadeus“ gdje se Salieri istovremeno divi i zavidi Mozartu na njegovoj genijalnosti. U profesionalnom smislu djelo je zahtjevno tehnički, interpretacijski i tonski, te se na njemu doista puno toga može naučiti što je dodatan poticaj mladim glazbenicima. Naslanja se i na Amadeus fest, hrvatski festival komorne glazbe međunarodnog dosega koji je posvećen velikom skladatelju i gradu Bjelovaru. Naime, grad Bjelovar i skladatelj Mozart rođeni su iste godine.

Foto: Marko Pletikosa
HGM

Koncerti su otvoreni za javnost jer je cilj HGM-a učiniti vrhunsku glazbu dostupnom svim građanima što unapređuje i oplemenjuje vrijednosni sustav društvene zajednice. Uz umjetničko vodstvo mo Bilića nastupit će na oboama: Emma Jacetić i Petra Domišić, klarinetima: Marta Burazer i Kristina Marija Vukoja, basetnim rogovima: Tana Michl i Lucija Bošković, francuskim rogovima: Bruno Laktaš, Marko Gugić, David Vlah i Dario Kšenek, fagotima: Domagoj Pećar i Isabella Roxas Đuka te na kontrabasu: Gustav Barišin.

Uz ovaj puhački glazbeni doživljaj, 19. listopada s početkom u 20 sati, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog predstavit će se i gudački orkestar HGM-a pod vodstvom profesora Anđelka Krpana. Koncert pod nazivom „Odjeci Grožnjana“ predstavit će skladbe koje je ovaj gudački ansambl priredio za vrijeme ovogodišnje radionice u Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu.

Ključne riječi
HGM
Pogledajte na vecernji.hr