NEIL YOUNG LIVE AT MASSEY HALL 1971 (Reprise/Dancing Bear)

Foto: import
NEIL YOUNG LIVE AT MASSEY HALL 1971 (Reprise/Dancing Bear)
29.03.2007.
u 14:09
Pogledaj originalni članak

Početkom 1971. godine Neil Young održao je povratnički koncert u Massey Hallu u rodnom Torontu odakle se pet godina prije odselio u Sjedinjene Države gdje je najprije s grupom Buffalo Springfield, a potom samostalno i u sklopu grupe Crosby, Stills, Nash & Young zaradio ugled jedne od ključnih kantautorskih pojava svoga doba. No, unatoč tome što je Ameriku doživio kao svoju drugu (a katkada i prvu) domovinu, kanadski je jednokratni "povratak" 19. siječnja 1971. upalio posebnu emocionalnu iskru na relaciji između publike i umjetnika koji je nastupio bez prateće Crazy Horse grmljavine tek uz pomoć akustične gitare i povremenu klavirsku pratnju.

Koncert je bio odličan, no njegova je snimka umjesto na tržište poslana u bunker odakle je izvučena tek u sklopu sveobuhvatnog arhivskog iskapanja započetog nedavno objavljenim "Live At The Fillmore East 1970". Ako je Fillmore prikazao Neilovu električnu rnr stranu, onda je "Massey Hall" druga strana medalje.

Riječ je o neuobičajeno vitalnom dokumentu koji kako je netko pomalo patetično, ali lucidno primijetio podsjeća da se nitko ne doima tako veličanstveno u svojoj samotnosti kao Neil Young kada ga ostavite uz akustičnu gitaru.

Uz nekoliko standardnih stvari, poput "I am A Child", "Down By The River" i "Tell Me Why" (s prvih samostalnih izdanja), i klasika s grupom CSNY, te se večeri usredotočio i na nove, netom napisane pjesme s kojima, kako je rekao, "ionako nije znao što bi drugo učinio". Neke od njih, poput "Old Man", "A Man Needs A Maid" i "Heart Of Gold" (potonje dvije u medleyu), naći će se iduće godine na bestseleru Harvest; "See The Sky About To Rain" izronit će tek 1974. na remek-djelu "On The Beach", a tema "Bad Fog Of Loneliness" premijerno se pojavljuje u službenoj CD formi. Doda li se tome DVD s primjereno snolikom snimkom koncerta, svaka je daljnja preporuka suvišna. (D. L.)

Pogledajte na vecernji.hr