Noć Oscara: Donose li nominacije pobjedničko slavlje?

Foto: import
Noć Oscara: Donose li nominacije pobjedničko slavlje?
24.02.2007.
u 18:09
Pogledaj originalni članak

Najpoznatija i po mišljenju mnogih najuzbudljivija rečenica u svijetu Hollywooda sutra će (po našem vremenu u ponedjeljak rano ujutro), ponovno "zatresti" filmsku meku. A Oscara dobiva...  odjekivat će veličanstvenim Kodak Theatrom na 79. dodijeli najpoznatije nagrade koja će i ovaj put iznjedriti junake, ali i tragičare velikog platna. Više od 6000 glasača Akademije filmskih umjetnosti i znanosti zaokružilo je svoje favorite, a kuverte s pobjednicima čuvaju se na sigurnom.

U prošloj godini pojavilo se mnogo naslova koji zaslužuju Akademijin kipić, a mnogi komentiraju kako je večerašnja dodjela jedna od najneizvjesnijih uopće. I dok se u većini kategorija pobjednici ne mogu predvidjeti, svi se slažu u jednom: britanska glumica Helen Mirren za ulogu kraljice u istoimenom filmu trebala bi se kući vratiti s pozlaćenom statuom. Sama glumica priznala je da je upravo sebe zaokružila na glasačkom listiću:
 Ne možete ni zamisliti kako je to nelagodan osjećaj. Dugo sam razmišljala, a onda na kraju ipak odlučila glas dati sebi  iskreno je rekla 62-godišnja Helen.

No s Ocarima nikad niste na sigurnom, a naročito kada su nominacije u pitanju. Ove godine na tom se polju izdvojio film "Komadi iz snova", koji s osam nominacija uvjerljivo vodi. Iako su mu izbjegle nominacije u glavnim kategorijama, film je prikupio većinu ostalih, ali baš to može mu biti uteg oko vrata. Sjetimo se samo nekih od najvećih gubitnika poput "Boje purpura" ili "The Turning Point", koji su bili nominirani u čak 11 kategorija, a na kraju nisu osvojili niti jednog Oscara. Suprotno njima je "Gospodar prstenova: Povratak kralja", koji je svih 11 nominacija pretvorio u nagrade.

Bilo kako bilo, oči gotovo cijelog svijeta bit će uprte u spektakl koji jednom godišnje na istom mjestu okuplja najveće hollwoodske face što na crvenom tepihu pokazuju svoje nove kreacije.


Hoće li mu napokon dati kipić?

Američki redatelj Martin Scorsese za sada je siguran u jedno: Oscar ga zaobilazi u širokom luku. No možda mu baš večeras režija filma “Pokojni”, za koji je nominiran, donese toliko željenu statuu. Posljednji pokušaj dogodio se prije dvije godine kada je bio u konkurenciji s filmom “Avijatičar”. Tada ga je porazio Clint Eastwood i njegova “Djevojka od milijun dolara”, a jedan od njegovih omiljenih glumaca, Leonardo Di Caprio, koji glumi i u “Pokojnima”, nije mu donio sreću. Ali možda se kolo sreće napokon okrene...

Pogledajte na vecernji.hr