Dubrava kao početak

O ljudskoj zloći do nasilja među mladima teme predstava za mlađe

Foto: arhiva VL
O ljudskoj zloći do nasilja među mladima teme predstava za mlađe
20.11.2011.
u 14:38
Iako ih je publika u ZKM-u podržala snažnim pljeskom, na pitanje ima li smisla kazalištem mijenjati svijest građana o problemu nasilja publika je bila skeptična. Gledateljica je predložila da bi predstavu najbolje bilo igrati na ulici
Pogledaj originalni članak

Dječje kazalište Dubrava, gdje je sve i počelo, i gdje je osmišljena prvo Hrvatska, a zatim i Europska Noć kazališta, bilo je puno cijeli dan. Tamo su svojim posjetiteljima dijelili vrući čaj, a djeca su se ujutro odlično zabavila na Plesnoj haljini žutog maslačka, predstavi nastaloj prema istoimenoj bajci bajci Sunčane Škrinjarić o plitkosti i zloći cvijeća, odnosno ljudi. Navečer i u tom su kazalištu priredili obilje programa za odrasle, a bilo je tu doista svega od trbušnih plesačica pa sve do nove predstave Montažstroja, koja je počela čak petnaestak minuta iza ponoći te joj je kao takvoj pripala čast da zatvori ovogodišnju Noć kazališta.

Zanimljivo je bilo i u ZKM-u, na interaktivnom kazališnom procesu  "Tri kratke scene i dugi oporavak", kazališne pedagoginje Ines Škuflić Horvat i njezinih srednjoškolskih amaterskih glumaca iz Dramskog učilišta ZKM-a. Tri improvizacije nastale su kroz sedam susreta mladih kreativaca koji su temu potražili među novinskim člancima: o ženskoj bandi te o nasilju u vezama, dok je treća priča o zlostavljanju među vršnjacima.

- Ovaj je projekt naš odgovor na trenutnu situaciju u društvu u kojem su djeca prepuštena ulici, besposličarenju i propadanju ako nemaju novac da se, nakon što škola završi, bave onim stvarima koje ih zanimaju. Zašto je lako dobiti novac za projekte protiv droge, protiv nasilja, a teško je izdvojiti novac za kreativne projekte? Ne postoje besplatni programi za djecu koja ne žele dokoličariti. Nekada smo imali mjesne zajednice, no danas ne postoji primjerena zamjena - kaže Ines Škoflić Horvat.

Iako ih je publika podržala snažnim pljeskom, na pitanje ima li smisla kazalištem mijenjati svijest građana o tom problemu, publika je bila skeptična. Jedna je gledateljica predložila da bi najbolje bilo izvesti performans na ulici, u centru grada, gdje je lakše doprijeti među ljude. Drugi način je da se ovakav projekt igra u školama, no pitanje je, kaže autorica Škuflić Horvat, bi li to bilo moguće jer glumci nisu profesionalci.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HD
hayde_de
19:52 20.11.2011.

Lijepo kazališno veče u Dubravi! A trbušne plesačice su djevojke iz odlične zagrebačke plesne skupine \"Sheherezade\"!