Maazel opet u akciji

Osamdesetogodišnji Lorin Maazel postao šef Minhenske filharmonije

Foto: afp
Osamdesetogodišnji Lorin Maazel postao šef Minhenske filharmonije
27.03.2010.
u 10:15
Osamdesetogodišnji dirigent Lorin Maazel novi je šef Minhenske filharmonije. Poznati dirigent, violinist i skladatelj 6. ožujka je proslavio jubilarni rođendan i to u Beču, a minhenski orkestar počinje voditi za dvije godine
Pogledaj originalni članak

Zovu ga najskupljim dirigentom na svijetu, no glavni bavarski grad ima dosta novaca za njegog angažman kao novog šefa dirigenta Minhenske filharmonije. Lorin Maazel 6. je ožujka u Beču proslavio osamdeseti rođendan, no još ne misli baciti dirigentski štapić u trnje. Tako će od sezone 2012/2013 voditi najugledniji orkestar iz Munchena, grada u kojem je deset godina uspješno vodio tamošnji Simfonijski orkestar Bavarskog radija.

Prvo stalno radno mjesto za Maazela bila je Njemačka opera u Berlinu koju je vodio od 1965. do 1971. godine. Otada ga je profesionalni put vodio preko Bečke opere do šefa dirigenta Njujorške filharmonije. Trenutno je muzički direktor u Valenciji, no očito mu umjetničkih ambicija i dalje ne nedostaje. Bio je čudo od djeteta, već sa pet godina svira violinu, a sa devet počinje učiti dirigiranje. Bio je prvi Amerikanac koji je dirigirao u Bayreuthu. Svoju Njujoršku filharmoniju odveo je i do Kim il Sungove Koreje. Tvrdi da će u mirovinu tek u devedeset i petoj godini života. I možda je u pravu, jer mu je otac umro prošle godine u 106. godini života.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
mirom
11:41 27.03.2010.

to znači da klasična glazba daje dugovječnost? Zdrava je i za trudnice. Treba je puno više slušati u Hrvatskoj.