Surova, škrta zemlja, ispresijecana suhozidima i okružena tirkiznim
morem, prva je slika koja puca pred očima došljaku nakon silaska s
Paškog mosta. I kada se već putnik koji prvi put dođe na otok počne
pitati što traži ondje, pred očima mu se ukaže vizura grada Paga,
usječena u kamen Paške vale, bijela poput soli i kamena, od kojeg je
grad sazdan.
Povijesne starine
Na njegovim je renesansnim ulicama Bartol Kašić kovao gramatičke spise,
možda grickajući baškotine, koji se i danas pripremaju po stoljetnoj
recepturi. Čini se kao da se od tada u gradu ništa nije promijenilo
osim ljudi.
Grad Pag je lijep i odiše povijesnom starinom. Crkva Marijina
Uznesenja, kula Skrivanat, Magazini soli, crkva sv. Jurja, kula
Kamerlengo... Ima se što razgledati, no nema zanimljivih programa. Živi
su spomenik davnih vremena paške čipkarice, odjevene u crni fuštan,
koje na ulicama neumorno izrađuju jedinstvenu pašku čipku, glavni
suvenir grada.
- Najbolje kupuju Talijani, a ostalo je žalna srića – vele nam u
prolazu, nakratko zaustavljajući stare od sunca izbrazdane ruke.
Osim njih za podnevne pripeke na kamenim ulicama gotovo nikoga nema.
Žamor se čuje tek bliže moru, na Trgu Petra Krešimira IV, i niže, na
Branimirovoj obali, prepunoj kafića krcatih
ljudi, koji ne baš jeftina pića (sok stoji 13
kuna) ispijaju ispod čekića brončanog kipa graditelja Jurja Dalmatinca,
zaslužnog za ljepotu grada.
S druge strane malenog mosta nalazi se pješčana, gradska plaža, sa svim
sadržajima potrebnim za preživljavanje dana, ali je prepuna. Izvan
grada krije se pravi plažni raj, zbog čega je Pag omiljeno odredište
obiteljima za miran odmor. Otok je ispresijecan biciklističkim stazama,
a Staza Ptica, duga četiri kilometra, vodi u ornitološki rezervat
i kolanjsko blato, za koje tvrde da je ljekovito, pa njegovu
učinkovitost isprobajte na mišićima umornim od vožnje.
Neodoljiva janjetina
Sladokuscima je Pag otkriće. Paška je janjetina zbog posolice, kadulje
i smilja, kojima se ovce u kamenjaru hrane, kažu, jedinstvena u
svijetu. Nema turista koji ovdje dođe, a ne proba tu nadaleko poznatu
poslasticu. I obvezno se vrati drugi dan po još jednu porciju. A tvrd i
“mirisan” paški sir, vele stranci ali i domaći, govori sve jezike
svijeta. Doduše, žgvancet od riba i puževi, koji su, ne biste
vjerovali, paški specijalitet, u restoranima se ne mogu naći.
No barba Ante kaže da ih pripremaju.
– Beremo ih nakon kiše. Ako ih ima, pripremit će vam ih svaki domaćin
kod kojeg ste odsjeli! Najbolji su puževi brdari na gradelama – otkriva
barba Ante.
Napojen okusima i mirisima surove prirode, gost jednostavno poželi
vratiti se u taj kameni grad.
Pag: Bijeli otok kamena i soli
KVIZ Ako u Hrvatskoj niste od jučer, ovo morate znati! Koliko gradova Lijepe naše prepoznajete po slici?
Naše gradove i mjesta dolaze vidjeti turisti iz cijelog svijeta. A koliko ih mi, domaći, dobro poznajemo? Možete li ih pogoditi samo na temelju fotografije?
Ne može im se vjerovati: Ovih 6 horoskopskih znakova su patološki lažljivci koji će vas prevariti bez trunke savjesti!
FOTO Knin u šoku: Ovo je zgrada u kojoj se dogodila tragedija, jedna osoba je poginula
Prema informacijama šibensko-kninske policije, dojava o eksploziji zaprimljena je sinoć u 23:01, a uzrok eksplozije zasad nije poznat
Jeste li čuli za impact poduzetništvo? Zaludjelo je svijet, a i u Hrvatskoj ima sve više sljedbenika
Tehnološki prodor: Hrvatski softver podiže standarde u Švicarskoj