Bennett u Hrvatskoj

Pisanje romana puno je osobnije od pisanja filmskih scenarija

Foto: goran jakus/pixell
Pisanje romana puno je osobnije od pisanja filmskih scenarija
20.04.2011.
u 15:52
Zaprešićka Fraktura, nakon Amosa Oza, u Hrvatsku je dovela još jednog intrigantnog pisca, irskog prozaika i scenarista Ronana Bennetta. Bennett je predstavio svoj povijesni roman "Opasna partija" smješten u carsku Rusiju
Pogledaj originalni članak

- Pisati romane i filmske scenarije nikako nije isto. Roman je puno osobniji - rekao je na susretu s hrvatskom publikom u kinu Europa irski prozaist i scenarist Ronan Bennett koji na poziv Frakture u Hrvatskoj predstavlja povijesni triler “Opasna partija”.

- Kada je u Hollywoodu sniman film “Gangsteri” po mom scenariju, na snimanje je dolazio Johnny Depp koji je prekrasan čovjek, ali i zvijezda. Imao je brojne pomoćnike i dočekivali su ga obožavatelji s kojima se slikao. To mi je bilo zanimljivo iskustvo, ali to je neki drugi svijet. Više me zanima scenaristička suradnja s televizijom i niskobudžetni filmovi. Ponosan sam na “Hamburšku ćeliju”. No, kada napišete knjigu, ako ste je dobro napisali, ona će biti dobra i nitko joj to ne može oduzeti. Kod scenarija je drugačije. Možete napisati odličan scenarij, imati odličnog redatelja, odlične glumce, sjajnu produkciju, ali iz nekog razloga zvjezdana prašina neće pasti na vaš projekt. To je tužan trenutak koji vam se ne može desiti s knjigom - kaže Bennett.

Za roman “Opasna partija”, koji je na hrvatski preveo Dražen Čulić, Bennett kaže da bi mogao poslužiti za snimanje filma, ali da on nikako ne bi htio pisati scenarij.

- Neka netko drugi napiše odličan scenarij. Ja sam sada opterećen mislima o novoj knjizi. Puno razmišljam o djetinjstvu potaknut viješću da je jedan četrnaestogodišnjak u Velikoj Britaniji, koji je bio u zatvoru, počinio samoubojstvo. Razgovarao sam s njegovom majkom, obitelji, proučavam spise i shvatio da Britanija ima najviše djece po zatvorima. A djeci nikako nije mjesto u zatvorima. Onda me zatekla vijest da su stražari u britanskom zatvoru ubili još jednog četrnaestogodišnjaka jer nije htio oprati suđe u kuhinji... O tome želim pisati - objašnjava Bennett koji piše i šahovske kolumne pa je u “Opasnoj partiji”, tj. “Zugzwangu” sve podređeno šahu.

- Volim pisati o onome što me fascinira, a šah mi je izazovan i pustolovan. Partija šaha za mene je umjetničko djelo. Kada sam prije trideset godina bio u britanskom zatvoru, odvjetnik mi je donio knjigu o šahu s biografijama poznatih majstora. Među njima je bio i Akiba Rubinstein, velemajstor koji je govorio samo jidiš i bio jako sramežljiv. On mi je poslužio za osmišljavanje jednog lika u “Opasnoj partiji" u kojoj je glavni lik psihoanalitičar - kaže Bennett koji je roman u originalu nazvao “Zugang” (na hrvatskom iznudica), što u šahovskoj terminologiji znači obavezu na pokretanje.

- Nisam uspio da knjiga doslovno prati tijek partije šaha - priznaje Bennett, no njegov glavni junak iz carske Rusije mora vući poteze koji ga vuku u propast.

Rođen u Belfastu 1956. godine, Bennett, po majci katolik,a po ocu protestant, u sedamdesetima završava u britanskom zatvoru zbog opće pobune u sjevernoj Irskoj.

- To je bio logor, poput onih logora u Drugom svjetskom ratu, ali i uzbudljivo iskustvo, premda smo živjeli bez žena. Tada sam prestao čitati fikciju i deset godina čitao sam samo povijesne, ekonomske i filozofske knjige. Potom sam upisao povijest u Londonu i shvatio da se sve što se sada događa već dogodilo. Pisanje knjiga i scenarija je veliko zadovoljstvo, jer čovjek postaje gotovo Bog. Stvara nešto ni iz čega. Čak je i bolji od Boga jer likovi rade ono što im ja kažem - šali se Bennett koji misli da Britanija tek ide u ekonomsku krizu.

A što misli o britansko-irskom problemu.

- Taj problem je sada u mirnoj fazi, ali još nije završen. Završnica neke šahovske partije može trajati i šezdeset poteza. Iako je situacija puno bolja nego prije, mnogi gradovi su još podijeljeni, imaju tzv. mirovne zidove koji su zapravo barijere. Mislim da trajnog mira neće biti dok ne dođe do nekog oblika irskog sjedinjenja. Mislim da Britanija ne treba imati ulogu u Irskoj, premda se s time mnogi ne slažu - kaže Bennett.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.