Večernjakova priča

Počeo je novi, 58. natječaj za kratku priču "Ranko Marinković"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Počeo je novi, 58. natječaj za kratku priču "Ranko Marinković"
10.05.2023.
u 12:08
U subotu 6. svibnja završio je 57. Natječaj za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marinković" te automatski počeo idući ciklus
Pogledaj originalni članak

U subotu 6. svibnja u Večernjakovu Obzoru objavljena je kratka priča "Tepih" Nikoline Nikolić. S njom je završio 57. i automatski počeo 58. Natječaj za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marinković". To znači da će ovih dana biti oformljen stručni žiri, na čelu s Tomislavom Sabljakom (na fotografiji), selektorom Večernjakove kratke priče.

On će odabrati tri najbolje priče, čiji će autori ili autorice biti nagrađeni. Potrebno je posebno naglasiti autorice, jer u prošlom su natječaju slavile spisateljice. Prvu nagradu osvojila je Monika Herceg, drugu Ivana Bodrožić, a treću Sari Kopeczky Bajić.

Ovim se nastavlja slavna povijest kratke priče Večernjeg lista, koja u kontinuitetu traje od 1964. godine, što znači da će Večernji list i hrvatska književnost 2024. godine slaviti 60 godina postojanja natječaja bez kojeg je nemoguće napisati povijest hrvatske književnosti. Podsjetimo, kada je 1964. počeo ovaj natječaj, upravo je Večernji list u našu književnost uveo žanr kratke priče, jer tada u cijeloj bivšoj državi nisu postojali autori koji su pisali priče koje Amerikanci zovu "short story", tj. priče koje stanu na stranicu novina.

No u redakciji je tada postojao krug mladih suradnika književnika koji su prevodili strane priče, počevši od Hemingwayevih, te ih objavljivali. Iz toga se rodila ideja o natječaju za kratke priče napisane na hrvatskom jeziku, a o njegovu brzom uspjehu svjedoče ugledna književna imena koja su tada, kao i sada, pisala priče, kao i cijeli niz novih autora koji su nagradom na našem natječaju počeli graditi svoje književne karijere.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AC
Aca1999
11:11 14.06.2023.

Super. Molio bih nekoga za informacije za 58. natječaj.Na koju adresu se šalju kratke priče? Fizički ili samo emailom? Do kada traje 58. natječaj? Hvala lijepa unaprijed za odgovore.