Osijek

Pokazali svijetu što im je vrijedno

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pokazali svijetu što im je vrijedno
03.05.2012.
u 19:30
Slike Osječana s dragim osobnim predmetima putuju u Mađarsku, a najbolje priče iza fotografiranih predmeta objavit će na internetu
Pogledaj originalni članak

Osječanin Matija Drozdek pred objektiv fotoaparata u Muzeju Slavonije stao je s drvenom zdjelom punom voća. Svaki puta kada ugleda tu posudu, sjeti se prijatelja iz Belgije s kojima se upoznao tijekom rata.

 Sjećanje na poginule

 – Predmet je svojevrsna poveznica između tradicije, kulture i povijesti. Ta je obitelj naslijedila tvornicu drveta, a prije nekoliko godina poginuli su u prometnoj nesreći. Njihovu tvrtku sada vodi sin s kojim sam ostao u kontaktu – povjerio je Matija priču o predmetu s kojim se fotografirao kao i drugi Osječani koji su se slikali sa svojim dragim predmetima.

 Tako su postali dijelom dvostruke izložbe i projekta “Susreti” otvorene u četvrtak navečer u osječkom Muzeju Slavonije.

 Izložbom “Živjeli smo u Vemendu” obuhvaćeni su portreti ljudi koji su za Prvog svjetskog rata živjeli u mjestu na jugu Mađarske, a njoj nasuprot postavljena je “Sada napuštate zemljovid!” s portretima i razgovorima s pripadnicima njemačke manjine koji žive na tromeđi Hrvatske, Srbije i Mađarske.

 – Izložba progovara o sudbinama nacionalnih manjina na širem regionalnom području, a teme o kojima se govori, sastavni su dio i današnjeg života. Interaktivnom akcijom “Donesi predmet” i fotografiranjem pojedinih Osječana s predmetom koji im nešto znači, oni će postati dio ove izložbe koja putuje dalje – istaknuo je na otvaranju Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja Slavonije.

 “Susreti” nastoje prikazati različita poimanja prostora, načine suživota i razumijevanja, ali i upozoriti na razne mogućnosti očuvanja vlastitog privatnog okruženja i osobnog identiteta unutar višeetničke zajednice.

 Trojezični projekt

 – Ovo je vrlo specifična izložba u kojoj se spajaju dva serijala fotografija, povijesni i moderni. Riječ je o trojezičnom projektu, hrvatskom, njemačkom i engleskom. Akcijom “Donesi predmet” želi se upozoriti na današnje dimenzije odnosa prema drugim kulturama. One koji donesu predmet, fotografirat ćemo, a zauzvrat će nam povjeriti priču o njemu. Izabrat ćemo najbolje među njima i postaviti ih na web www.bringanobject.eu – rekla je Ana Wild, kustosica MSO-a.

 Projekt “Susreti” koji su Osječani postavili s Koordinacijom za istočni dio srednje Europe i jugoistočnu Europu Muzeja europskih kultura pri Državnim muzejima u Berlinu, svoje putovanje nastavit će prema Etnografskom muzeju u Budimpešti.

 Dotad, Osječani će imati još prilike za fotografiranje – iduća tri četvrtka od 19 do 20 sati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.