Novi cirkus

Predstava koju nitko nije vidio na Festivalu novog cirkusa

Foto: arhiva VL
Predstava koju nitko nije vidio na Festivalu novog cirkusa
26.10.2012.
u 13:31
Predstava je to koja se odvija u potpuno zamračenoj prostoriji, a publika dodatno dobiva i – povez preko očiju. Povez nosi i sam umjetnik, koji je svijet i mistiku iluzije želio podijeliti i sa slijepim osobama.
Pogledaj originalni članak

Drugi dan uvodnog dijela Festivala novog cirkusa obilježila je izvedba predstave „From the Dark“ („Iz mraka“) čileanskog iluzionista dubrovačkih korijena Juana Estebana Varele Miličića. Predstava je to koja se odvija u potpuno zamračenoj prostoriji, a publika dodatno dobiva i – povez preko očiju. Povez nosi i sam umjetnik, koji je svijet i mistiku iluzije želio podijeliti i sa slijepim osobama, odlučivši svim sudionicima iskustva postaviti iste uvjete.

Nastup protkan humorom serija je instrukcija uz koje svaki član publike otkriva sadržaj kutije koju je dobio na ulasku, postajući istodobno i izvršitelj i konzument magije. Zagrebačka je publika to participativno iskustvo pozdravila iznimno toplo i srdačno, pristavši se na sat vremena odvojiti od stresne svakodnevice pune vizualnih stimulacija.

Izvedbenim i teorijskim programom započela je bogata zagrebačka novomagijska jesen, a uz njih Mala performerska scena trenutačno ugošćuje i jedan plesni laboratorij, te jednu cirkusku rezidenciju. Prvi je realizacija susreta desetero hrvatskih plesnih umjetnika i belgijske koreografkinje Zsuzse Rozsavolgyi (Scuba Club Collective) u europskom projektu TransAC (Meridians), a u drugoj surađuju Zaccarini i Rebecca Westholm (Ruby Rose), autorica koja u projektu „Eat It!“ („Jedi to!“) tematizira svijet poremećaja prehrane, od kojeg u njezinoj rodnoj Švedskoj pati deset posto populacije mladih. Umjetnici su na otvorenoj čajanki u Pogonu prezentirali putovanje od crnohumornih Red Roomovih voditeljica Beatrix i Jenifur do kritičkog političkog teatra.

Javni dio Festivala novog cirkusa nastavlja se 8. studenoga s novim gostovanjima iz Francuske, Belgije i Finske. Detaljne informacije dostupne su na www.cirkus.hr, a ulaznice za predstave prodaju se u Dancing Bearu (Gundulićeva 7) i Octopus piercing studiju (Gundulićeva 37).

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.