HNK Rijeka

Premijera komedije "Figarov pir" u Noći kazališta

Foto: arhiva VL
Premijera komedije "Figarov pir" u Noći kazališta
14.11.2012.
u 12:23
Režiser je gost iz Mađarske Robert Alföldi, a u predstavi glume redom riječki glumci: Jasmin Mekić, Alen Liverić, Anastazija Balaž Lečić, Tanja Smoje, Davor Jureško, Olivera Baljak, Denis Brižić...
Pogledaj originalni članak

Na Noć kazališta, u subotu 17. studenoga, s počekom u 19.30 sati, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će premijerno izvedena komedija, „Figarov pir“ Pierrea-Augustina Carona de Beaumarchaisa, prvi ovosezonski premijerni naslov ansambla Hrvatske drame. Režija je povjerena poznatom mađarskom redatelju međunarodne reputacije Robertu Alföldiju, koji potpisuje i scenografiju. Dramaturginje su Magdalena Lupi Alvir i Edina Kenesei, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak. U predstavi glume redom riječki glumci: Jasmin Mekić, Alen Liverić, Anastazija Balaž Lečić, Tanja Smoje, Davor Jureško, Olivera Baljak, Denis Brižić, Aleksandra Stojaković, Igor Kovač, Andreja Blagojević, Damir Orlić.

– Iza nas je izuzetno težak posao jer su sve prave velike komedije iznimno teške. Iziskuju posvemašnju preciznost bez mogućnosti pogreške, i najmanja pogreška mogla bi dovesti do urušavanja sustava. Riječ je o jednoj, rekao bih, vrlo precizno napravljenoj šali klauna, koja ima i svoju mračnu i bolnu stranu. A nadam se da će se naša komedija skladno kretati upravo između ta dva pola: klaunovske šale i mračnije strane. Vjerujem da će to biti predstava koja se moći svidjeti i voljeti jer je zabavna, a istodobno i vrlo kvalitetna – kazao je redatelj Robert Alföldi na konferenciji za novinare na kojoj je autorska i glumačka ekipa predstave najavila i predstavila svoj novi projekt.

Alföldi je naglasio da se radi o predstavi koja će biti užitak koji će, s druge strane, publiku možda potaknuti i na razmišljanje o vlastitom životu.

– Nadam se da će i zbog ove predstave publika ponovno povjerovati u kazalište i u to kako im kazalište može pružiti jedinstven doživljaj – zaključio je Alföldi.

Dramaturginja Magdalena Lupi Alvir podsjetila je da je „Figarov pir” drugi dio Beaumarchaisove trilogije koju čine još “Seviljski brijač” i “Majka krivac”, a koja donosi donosi čuveni lik Figara – živahnog, drskog i domišljatog sluge puno pametnijeg od svog gospodara, koji je ujedno i nositelj demokratskih ideja, a istodobno, po mnogim teoretičarima, i Beaumarchaisov alter ego. Zbog toga je, kako je kazala Lupi Alvir, ovo djelo aktualno i danas jer donosi priču o potrazi za jednostavnim, normalnim životom koji je teško postići.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.