ZKM u New Yorku

Promocija Hrvatske kroz izvrsnu glumu i aktualan tekst

Foto: jadranka jureško kero
Promocija Hrvatske kroz izvrsnu glumu i aktualan tekst
07.12.2012.
u 11:35
Drugi put nastupam na daskama kazališta La MaMa i osjećam poseban poticaj da ovdje, u New Yorku, budemo kvalitetni jer govorimo o temi koja je poznata ovom gradu, a to je strah od terorističkih napada, komentirao je glumac Goran Bogdan
Pogledaj originalni članak

Zagrebačko kazalište mladih vratilo se u prosincu 2012. u kultno newyorško kazalište La Mama nakon uspješnog gostovanja 2010. s predstavom "Garaža" Zdenka Mesarića u režiji Ivice Buljana, sa scenskim projektom "Pismo Heineru Mülleru" Gorana Ferčeca u redateljskom duhu Bojana Đorđeva.

– Gostovanje u New Yorku izazov je ali i potvrda da ZKM nudi kvalitetu i aktualnost. Nametnuli smo se svojim predstavama koje govore o vremenu u kojem živimo. Naš dolazak u New York gdje smo već prepoznatljivi kazališnoj publici priznanje je hrvatskoj kulturi i hrvatskoj državi, a uvjereni smo da je to važno u trenutku kad se spremamo za Europsku uniju. Zadovoljna sam reakcijama publike i radosni smo što ćemo u kazalištu La MaMa gostovati četiri dana zaredom, od 6 do 9. prosinca – izjavila je za Večernji list Dubravka Vrgoč, ravnateljica ZKM-a, nakon prve predstave "Pismo Heineru Mulleru" izvedene u četvrtak u New Yorku. Predstava se bavi sudbinom muškarca koji se odlučio vratiti u svoju zemlju kako bi pokušao živjeti u društvu straha i nadziranja u kojem i minimalno odstupanje od svakodnevne socijalne koreografije javnih prostora postaje ravno terorističkom činu.

Predstavljajući današnje vrijeme društvene kontrole i straha od terorizma publiku je oduševio glumački stil Gorana Bogdana, Frane Maškovića i Danijela Ljuboje.

– Drugi put nastupam na daskama kazališta La MaMa i osjećam poseban poticaj da ovdje, u New Yorku, budemo kvalitetni jer glumimo na engleskom i hrvatskom jeziku te govorimo o temi koja je, nažalost, poznata ovom gradu, a to je strah od terorističkih napada – komentirao je glumac Goran Bogdan kojeg hrvatska publika upravo gleda u filmu "Sonja i bik" koji puni kinodvorane. Zagrebačko kazalište mladih gostovanjem na Manhattanu uspješno zaokružuje brojne ovogodišnje nastupe izvan Zagreba, po svijetu na čak 12 destinacija.

– Izveli smo tridesetak predstava, u New York smo stigli nakon sjajnog gostovanja u Parizu, dobili smo brojne nagrade i priznanja i s ponosom mogu zaključiti u ime naših glumaca da smo ZKM upisali na prestižnu listu traženih i respektnih europskih ali i svjetskih kazališta – zaključila je Dubravka Vrgoč koja naglašava da su gostovanja ZKM-a po svijetu moguća i zbog značajne pomoći Grada Zagreba, ali i poticaja iz Europske unije.

– Zadovoljan sam scenom, glumcima i stvaralačkom atmosferom u kazalištu La MaMa i svakim nastupom sve smo bolji. Raduje me što smo dobili četiri termina, glumci su svakim danom sve opušteniji i odlično vladaju engleskim jezikom, a newyorška publika sjajno korespondira s njima – naglasio je redatelj Bojan Đorđev.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.