ZAGREBAČKI FESTIVAL MONODRAME

Publika dobro reagira na monodrame, no zahtjevne su u glumačkom smislu

Foto: Kazališna družina Tragači
Publika dobro reagira na monodrame, no zahtjevne su u glumačkom smislu
14.05.2024.
u 14:09
U Teatru &TD održati će se treći Zagrebački festival monodrame koji će, od 21. do 28. svibnja, predstaviti šest predstava
Pogledaj originalni članak

Treći Zagrebački festival monodrame održat će se od 21. do 28. svibnja u Teatru &TD  i na njemu će biti izvedeno šest predstava koje će, po mišljenju organizatora izrečenog u utorak na konferenciji za tisak, vjerno predstaviti bogatstvo i raznolikost te vrste teatra u Hrvatskoj.

Festival otvara monodrama "Novorođena" u kojoj autorica Dea Maria Računica, na temelju anonimnih anketa koje je ispunilo oko 300 žena, govori o postporođajnoj depresiji.

Drugi dan bit će odigrana interaktivna monodrama "Čitač ljudi" u izvedbi Gabrijela Perića i režiji Roberta Raponje, a u produkciji Teatra Fort Forno. Predstava obrađuje temu kako izraziti sebe i zanemariti traumatična iskustva kojima je svaki mladi čovjek izložen u svom formativnom razdoblju.

Slijedi predstava "Digitalno sama" autorice Dine Vukelić u izvedbi Petre Svrtan i režiji Ive Srnec Hamer, a u produkciji Empiria teatra. Riječ je o monodrami o fragmentiranom (post)modernom ženskom subjektu, a u fokusu je fenomen usamljenosti u sprezi utjecaja društvenih mreža i kapitalističkih struktura na reprezentaciju konvencionalno prihvaćenog standarda ženskog tijela.

Četvrta je predstava "Visibaba" koju izvodi Lana Barić, u režiji Sanje Milardović, a u produkciji Teatra &TD. Visibaba je usamljena žena u četrdesetima koja u trenutku čekanja pregleda kod doktora, bojeći se najgoreg ishoda, prolazi situacije koje su je u životu obilježile i koje povezuje s potencijalnom bolešću.

Slijedi predstava "Dnevnik supermame" u izvedbi Jelene Hadži-Manev, režiji Frane Marije Vulić Vranković i produkciji Kazališne družine Tragači. To je dnevnik koji gledatelja vodi od trenutka kad jedna mama saznaje da je trudna sve do treće godine djetetova života. Nastala je kao sukus intimnih i stvarnih anegdota autorice teksta i još petnaest mama koje su svoja sjećanja i osobne priče podijelile s autoricom na druženjima i razgovorima u pripremnoj fazi predstave.

Festival će zatvoriti monokomedija "Bit će sve u redu", koju izvodi Sven Jakir, u režiji Borisa Kovačevića i produkciji Teatra Gavran, a bit će izvedena izvan konkurencije.

Zadnjeg dana festivala bit će dodijeljena nagrada Zlatna krila, statua u bronci, djelo akademskog slikara i kipara Dimitrija Popovića. Pokretač festivala je Teatar Gavran, a Festival će se održati u partnerstvu sa Studentskim centrom Zagreb u Zagrebu.

Članica selektorskog tima, teatrologinja i kazališna kritičarka Lucija Ljubić, kazala je da je monodrama zanimljiv žanr čiji se repertoar jako povećao, da ga publika jako voli, ali i iznimno zahtjevan u glumačkom smislu.

Tim se suočio s dvadesetak prijavljenih predstava u kojima se jako istaknula samoća glumca na sceni i ovisnost glumca o odjeku u publici. Tematski prevladavaju tri motivska sklopa; jedak koji tematizira samo kazalište, drugi ženski položaj u društvu i treći pitanje prividne povezanosti i života u vremenu društvenih mreža ili kako ostajemo sami u digitalnom svijetu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.