Blagdanska tradicija

Raznolikost jaslica govori o bogatstvu božićnih običaja

Foto: Patrik Macek/Pixell
Raznolikost jaslica govori o bogatstvu božićnih običaja
20.12.2009.
u 19:27
Zagrebački Etnografski muzej, koji slavi 90 godina postojanja, priredio je u Slovačkom nacionalnom muzeju u Bratislavi izložbu jaslica i hrvatskih božićnih običaja.
Pogledaj originalni članak

Zagrebački Etnografski muzej, koji slavi 90 godina postojanja, priredio je u Slovačkom nacionalnom muzeju u Bratislavi izložbu jaslica i hrvatskih božićnih običaja. Iz vrijedne muzejske zbirke koja se odnosi na narodne običaje i vjerovanja kustos Josip Barlek izabrao je eksponate za izložbu “Narodil nam se kralj nebeski – hrvatski božićni običaji”.

Sa željom da se slovačkoj publici predstavi raznolikost i bogatstvo hrvatske božićne tradicije, najviše eksponata odnosi se na jaslice kao najizraženiji simbol Božića, a prikupljene su u zbirci Etnografskog muzeja u Zagrebu. Muzejskom odabiru ovom prigodom pridruženi su i predmeti iz MUO-a, Gliptoteke HAZU, kao i privatnih zbirki Nade Jačmenice iz Svetog Križa Začretja, Zbirke crkve sv. Katarine iz Zagorskih Sela.

 – Predstavljamo slovačkoj javnosti bogatu hrvatsku narodnu tradiciju koja kulturološki određuje taj veliki kršćanski blagdan, no u isto vrijeme pokazuje i ono slavensko, europsko, univerzalno, svojstveno mnogim narodima i sredinama, posebno slovačkoj kršćanskoj tradiciji – kaže kustos Josip Barlek.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.