60. PULA

Rekordnih četrnaest filmova za "okrugli" pulski festival

Rekordnih četrnaest filmova za "okrugli" pulski festival
18.06.2013.
u 14:50
Veliki broj naslova nije posljedica umjetnog napuhavanja, a u sekciji manjinskh koprodukcija bit će dodatnih 10 naslova
Pogledaj originalni članak

“Okrugli”, 60. pulski festival ove će godine prikazati rekordan broj naslova u nacionalnom programu - njih čak četrnaest. I ne radi se o napuhivanju brojke, kao nekih prethodnih godina kada se umjetno stvarao privid produkcije koja to objektivno nije bila, nego o stvarnom brojku proizvedenih projekata.

Festival započinje 20. srpnja romantičnom komedijom “Majstori” Dalibora Matanića koji očito postaje kinematografija za sebe; ima ritam snimanja na kojem bi mu pozavidjeli i redatelji iz industrijskih kinematografija. Kruže priče o dobrom, zabavnom i pomaknutom filmu, zbog čega mu je i pripala čast otvorenja festivala, ali radije pričekajmo projekciju za relevatniji sud nego što su to kuloarske glasine.

Do zatvaranja festivala 27. srpnja očekuje nas još nekoliko, barem produkcijski, estetski ili stilski (kvalitetu ćemo vidjeti), vrlo specifičnih naslova. Film Zrinka Ogreste “Projekcije” o grupnoj seansi iz psihoterapije snimljen je u jednom prostoru, “Kauboji” Tomislava Mršića ekranizacija je istoimenog kazališnoig megahita,  “Simon Čudotvorac” Petra Oreškovića novi je pothvat poduzetnog Joze Patljaka u 3D tehnici, a “Visoka modna napetost” Filipa Šovagovića vjerojatno će pomicati granice nadrealnog u (novom) hrvatskom filmu. Pored njih, na programu je “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića koji je prikazan u Berlinu, te  filmovi Lukasa Nole, Nevia Marasovića i drugih. Članovi žirija su redatelj Petar Krelja, producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić i redatelj/montažer Damir Čučić.

Na ovih četrnaest naslova, dodaje se i deset tzv. manjinskih koprodukcija, među kojima se po zvučnosti osobito ističe novi film Petera Greenawayja. 

 

GLAVNA SEKCIJA NACIONALNOG PROGRAMA:

"Projekcije", Zrinko Ogresta
"Šuti", Lukas Nola
"Hitac", Robert Orhel
"Kauboji", Tomislav Mršić
"Majstori", Dalibor Matanić
"Svećenikova djeca", Vinko Brešan
"Zagonetni dječak", Dražen Žarković
"Visoka modna napetost", Filip Šovagović
"Nije sve u lovi", Dario Pleić
"Obrana i zaštita", Bobo Jelčić
"Oproštaj, Dan Oki
"Simon Čudotvorac 3D", Petar Orešković
"Vis a Vis", Nevio Marasović
"Kratki spojevi", Juričan, Jušić, Tarokić, Mardešić

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.