Festival u Vukovaru

Rumunjski film o kvarnoj eliti razumjet će svaki Hrvat

Foto: ''
Rumunjski film o kvarnoj eliti razumjet će svaki Hrvat
30.08.2013.
u 19:33
Scenarist Radulescu o Rumunjskoj progovara prikazujući kvarnu društvenu elitu, u prvom planu majku koja koristi svoje veze s uglednicima kako bi spasila sina koji je prebrzom vožnjom usmrtio dijete siromašne prigradske obitelji
Pogledaj originalni članak

Na filmskom festivalu u Vukovaru prikazan je, prvi put u Hrvatskoj, film "Poza djeteta" redatelja Calina Petera Netzera, osvajača Zlatnog medvjeda i nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu.

Ta izvrsna socijalna drama jedan je od najjačih izdanaka rumunjskog filmskog novog vala, koji u zadnjih desetak godina slovi kao umjetnički najznačajnija europska filmska produkcija, kojima uz bok mogu stati samo sve zanimljivije bizarne komedije iz Grčke koja je pritisnuta recesijom.

Kako do dostojanstva

Netzerov film nastao je prema scenariju Razvana Radulescua, koji se proslavio filmovima "Smrt gospodina Lazarescua" i "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana", od kojih se potonjii u sklopu retrospektive najboljih filmova festivala također prikazuje u Vukovaru.

"Poza djeteta" na neki je način inverzija Radulescuovih dosadašnjih radova, koji su sumornu realnost rumunjskog društva prikazivali iz kuta običnog, siromašnog čovjeka koji nema priliku za dostojanstven život u korumpiranom sustavu. Ovaj put, scenarist Radulescu o Rumunjskoj progovara prikazujući kvarnu društvenu elitu, u prvom planu majku koja koristi svoje veze s uglednicima kako bi spasila sina koji je prebrzom vožnjom usmrtio dijete siromašne prigradske obitelji.

Film o moralnoj krizi

Priča je to o bahatosti nove, nedodirljive bogataške kaste, toliko slična onoj s kojom se prečesto suočavamo čitajući o sinovima bogatuna koji i u našoj zemlji čine zločine bez odgovarajuće kazne. U izvrsnoj Netzerovoj režiji, "Poza djeteta" film je o moralnoj krizi koja prelazi granice Rumunjske, govoreći o mračnoj strani tranzicije koju će hrvatski gledatelji i te kako dobro razumjeti. A rumunjska kinematografija može se pohvaliti još jednim velikim filmom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.