SHAKIRA ORAL FIXATION Vol. 2 (Sony/Menart)

Foto: import
SHAKIRA ORAL FIXATION Vol. 2 (Sony/Menart)
15.12.2005.
u 18:19
Pogledaj originalni članak

Prije nekoliko mjeseci Shakira je objavila španjolski album "Fijacion Oral Vol. 1", sazdan od stilskih kontrasta. U cušpajzu su se našli konvencionalni pop, retro natruhe, mahniti flamenco i electro beatovi kojim je pokušala očuvati vezu s modernijim segmentima američkog i europskog tržišta.

Dodatak naslovu (vol. 1) sugerirao je nastavak priče koji je publici isporučen sada, u vrijeme predbožićne groznice  i to u svojoj engleskoj varijanti.
Za razliku od žanrovski šarenog i površnog prethodnika,  novi album otkriva Shakiru kao pjevačicu željnu artističke afirmacije, a ne samo vlasnicu donekle atraktivnog lica i zamamnih tjelesnih proporcija. "Oral Fixation Vol. 2" stiže umotan u uobičajeno kičast ovitak s likovnim rješenjem punim biblijskih konotacija (stilizirana fotografija poluobnažene Shakire s jabukom u ruci i malenim djetetom ispružene ruke) i s jedanaest novih pjesama od kojih su dvije, "The Day And The Time" i "Something", posuđene (i prerađene) s prethodnog Vol. 1 albuma. Preostale skladbe  sve redom produkcijski oblikovane iskusnom rukom legendarnog Ricka Rubina  prebacile su temperamentnu Kolumbijku na teren radiofoničnog popa, disca (jeziva "Timor") i country-rock balada koje donekle podsjećaju na ono što je prije osam-devet godina mnogo bolje radila Sheryl Crow.

Premda se njezinu vokalu, ma kako grlen i na trenutke iritantan bio, ne može zanijekati stanovita osobnost, kvaliteta pjesama rijetko premašuje granicu srednjostrujaškog prosjeka. No kao i u slučaju prethodnika, uspjeh "Oral Fixation Vol 2" ovisit će manje o glazbi samoj, a osjetno više o tome do koje će mjere Shakira odbaciti suvišnu odjeću u videospotovima koji slijede. (D. L.)

Pogledajte na vecernji.hr