KNJIŽEVNICI

Simić i Mraović idu u književnu Austriju Roman Simić i Simo Mraović putuju u književnu Austriju

27.03.2003.
u 00:00
Književni Zagreb ipak se predstavlja europskoj kulturnoj prijestolnici Grazu
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Hrvatsko sudjelovanje u Grazu, europskoj kulturnoj prijestolnici ipak nije samo simbolično. U utorak su u okviru projekta književnog projektaTranslokalno pred osamdeset slušatelja u Grazu nastupili pisci Lucija Stamać i Edo Popović. Prvi čovjek tog projekta i dugogodišnji urednik časopisa "Lichtungen" tj. "Proplanci" dr. Markus Jaroschka jučer je u Austrijskom kulturnom forumu u Zagerbu rekao da je izuzetno zadovoljan njihovim nastupom. I nekdašnji prvi čovjek Austrijskog kulturnog centra u Zagrebu dr. Walter Maria Stojan pun je komplimenata za suvremenu hrvatsku literaturu koju je nazvao jednom od najživljih u Europi.

No, Lucija i Edo nisu jedini hrvatski pisci koji će ove godine u Austrij. Za koji dan u srednjovjekovni Gmund u Korušku putuje Simo Mraović, dok će krajem kolovoza na jednomjesečnu stipendiju u Graz putovati Roman Simić. U najnovijem broju časopisa "Lichtungen" koji već godinama predstavlja literaturu Grazu bliskih gradova, od Krakowa, Ljubljane i Zagreba, do Plovdiva, Trsta, Lavova i Beograda, objavljen je prijevod Lucije Stamać, Časopis je posvećen živopisnom Amsterdamu.

U svibnju izlazi zbirka eseja koje su u Grazu napisali tzv. pisari tog štajerskog grada. pisci iz raznih država koji su pisali na temu granica. Predvodnik projekta uz Jaroschku je i ugledni bosanski pisac Dževad Karahasan, a svoj će esej u opsežnoj knjizi objaviti i Ivo Žanić.

D. Derk

Pogledajte na vecernji.hr