album Spašavanje turista u japankama na Biokovu

Simpatično glazbeno zafrkavanje s problemima turizma

Foto: Menart
Simpatično glazbeno zafrkavanje s problemima turizma
09.10.2024.
u 10:23
Producent Antonio Šimić okupio je bend Banda turizma, koji su upravo objavili album Spašavanje turista u japankama na Biokovu
Pogledaj originalni članak

Producent Antonino Šimić snimio je u svom studiju Greenwood toliko domaćih albuma da je bilo logično očekivati pojavljivanje s vlastitim bendom ili nekim projektom. Banda turizma bend je sakupljen kao ventil da bi se plasirale simpatične pjesme poput prvog singla "Spašavanje turista u japankama na Biokovu".

Očiti uspjeh sa singlom podudara se s drugim temama albuma koji goruću temu turizma u Makarskoj promatra iz duhovite, lokalne perspektive nekoga tko se sa fenomenom dolaska turista susreće svakodnevno. Uvodni funk "Banda turizma" groovom pokazuje da su se spomenute namjere spojile s "pravom" svirkom benda uživo, dok "Beton" zvuči onako kako bismo danas mogli zamisliti Dina Dvornika da je među nama. Radi se o iskusnoj ekipi koja ništa nije prepustila slučaju, pa smo dobili album na tragu onoga što radi Saša Antić, a i TBF nije koncepcijski predaleko.

Pjesme o iznajmljivanju apartmana, turistima, "galebima", prodaji ulja i posezonskim problemima i lokalnim obiteljskim odnosima, duhovita su inventura lokalnih fenomena i duha s okusom stvarnih situacija. Da znaju što rade s punom, dinamičnom svirkom, govori i podatak da je album snimljen uživo u studiju Srđana Sekulovića Skansija, te da ga je Skansi miksao na analognom pultu kako bi se zadržali željeni starinski zvuk, idealan za skoro vinilno izdanje albuma.

Mastering Mateja Zeca iz Leta 3 u studiju u Rijeci dodao je još jedan detalj u naturalnom, prirodnom zvuku albuma snimljenog u iskusnoj postavi (Ivan Perković – bubnjevi (One Dread), Marko Bradaš – bass (Toni.Drama), Marin Gregov – udaraljke (Matija Cvek & The Funkensteins), Marko Jurin – klavijature (Planet Groove), Ante Puharić – gitara (Rezerve) i Antonino Šimić – vokal). Nakon mjesec dana u Funhouse studiju Berka Muratovića iz Jinxa snimljene su duhačke dionice pod vodstvom Tomislava Kreša iz Swingersa, a među gostima su Tihomir Pop Asanović u "Pivo Pizza Kukurica" i Saša Antić u ležernoj završnoj "Adio Mare". Omot albuma ručno je oslikao Igor Jurilj.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.