DVD/VHS

Skandal

Foto: import
Skandal
14.10.2004.
u 09:59
People I Know, drama, 100 min., SAD/Njemačka, 2002.; Myriad/Blitz; R: Dan Algrant; G: Al Pacino, Tea Leoni, Robert Klein, Kim Basinger, Richard Schiff, Ryan O’Neal, Bill Nunn
Pogledaj originalni članak

Opis posljednja dva kaotična dana u životu newyorškog predstavnika za odnose s javnošću Elija Wurmana iskorišten je za iznimno vješt, slojevit i znalački prikaz jedne vrste života, ali i za svojevrsno razmišljanje o (neizbježnoj) moralnoj propasti čovjeka u suvremenom društvu. Bistar, pametan i obrazovan, Wurman je 1960-ih demonstrirao u povorkama Martina Luthera Kinga, a danas, u trećoj dobi, bogat, ugledan i naizgled uspješan, intimno ne zna ni tko je, ni što je. Život mu je, smatra, besmislen metež.

Posao kojim se bavi potpuno je podređen svakodnevnoj mijeni aktualnih trendova koje više ne razumije iako ih instinktivno prati, a najviše ga muči što u dubini duše još uvijek želi napraviti nešto korisno i dobro. U vremenu u kojem živi, njegova se dobrotvorna akcija za pogrešno optužene nigerijske useljenike pretvara u marketinški pothvat u kojem je važnije koje su se poznate face pojavile na priredbi, nego zašto se priredba održava. Slobodno oblikovan prema dijelovima života stvarnog (još živog) Newyorčanina Bobbyja Zarema, "Skandal" je nakon dovršetka dvije godine ležao u skladištu, jer su filmski likovi i nečasne zakulisne igre i navodno modelirani prema stvarnim uglednicima i njihovim aktivnostima. Znalci kažu da je glavni razlog neslužbenog zadržavanja filma u bunkeru činjenica da je jedan od opisanih bivši gradonačelnik Rudolph Giuliani.

Maštoviti, pomalo nevjerojatni prizori uvjerljiva okusa, inteligentni dijalozi, tihi crni humor, fina karakterizacija, odlična gluma i nenametljivo djelotvorna režija odlike su neshvaćenog filma koji je u domovini bruto privredio samo bijednih 130.000 dolara. DVD: Jedini dodatak je kinonajava. (J. H.)

Pogledajte na vecernji.hr