12. Organ vida

Skrivena povijest i neispričane priče mramornih stanovnika palače Versailles

Foto: Viviane Sassen
Skrivena povijest i neispričane priče mramornih stanovnika palače Versailles
28.06.2022.
u 11:02
12. Međunarodni festival fotografije održava se pod motom "No Tears Left To Cry"
Pogledaj originalni članak

U srijedu počinje 12. Međunarodni festival fotografije Organ vida. U sklopu festivala u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorit će se velika izložba umjetnice Viviane Sassen "Venera i Merkur".

Prva je to hrvatska izložba nizozemske fotografkinje koja je šest mjeseci provela istražujući velebni francuski dvorac Versailles i neispričane priče njegovih kraljevskih stanovnika. Privučena tijelima predstavljenim u brojnim mramornim kipovima palače, stoji u najavi izložbe, Sassen je stvorila hibridne forme koje se poigravaju pojmovima seksualnosti i roda, a kako bi utjelovila ove priče, radila je s grupom mladih žena koje su odrasle u blizini palače. Ovi se modeli pojavljuju i nestaju u gomili slika koje miješaju starinsko s modernim i stvarno s lažnim.
Središnji je element ove izložbe videoprojekcija sa svim fotografijama iz projekta, za koji je nizozemska spisateljica Marjolijn van Heemstra napisala kratke priče o skrivenoj povijesti palače koje čita glumica Tilda Swinton. Sassen stiže i na otvorenje u srijedu u 19 sati kada će pred publikom sudjelovati u razgovoru s kustosicom izložbe Marinom Paulenkom.

Nakon "Venere i Merkura", u 20 sati slijedi otvorenje glavne izložbe festivala pod motom "No Tears Left To Cry", posvećeni temi osjećaja u suvremenom društvu. Na njoj će se predstaviti deset finalista i finalistica festivala – Marin Håskjold, Mara Jenny, Naomi Moonlion, Yosi Negrín, Sara Pukanić, Ezra Šimek, Nils Stelte, Ana Vallejo, Filip Vest i Nicole Maria Winkler – koji svojim radovima istražuju različite manifestacije osjećaja poput tjeskobe, paranoje i apatije, koji dominiraju današnjicom.

Festival Organ vida ove godine će ugostiti i samostalnu izložbu umjetnika Thomasa Cap De Villea pod nazivom "INTERLOPE" koja se otvara u četvrtak u Galeriji Miroslav Kraljević, u petak u Galeriji Nova i grupnu izložbu umjetnica Julie Favreau, Margaret Haines, Katarzynom Perlak i Fette Sans "Osjetljive točke". 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.