Ferran Adrià neosporno je najbolji chef na svijetu i pune 22 godine kreativna snaga restorana elBulli. Njegov legendarni talent, kreativnost i gastronomska inovacija nadahnuli su kuhare i ljubitelje hrane širom svijeta, a njegova upravo objavljena kuharica Obiteljski ručak prilagođena je svakome tko za malo novca kod kuće želi skuhati jednostavan ručak.
Ili, kako sam autor kaže: “Nije nam bila namjera izmišljati nove recepte; ovo je jednostavno zbirka svakodnevnih recepata koji se mogu prilagođavati i nisu skupi. Ovo je knjiga o jednostavnom kuhanju. Željeli smo pokazati obične recepte za jela koja ljudi smatraju teškima za pripremu poput juhe vichyssoise ili čokoladnih kolačića. U elBulliju volimo istu hranu kao i većina ljudi. Svaki od ovih recepata objašnjen je korak po korak pa vam ne treba puno iskustva da biste ih slijedili. Svi recepti u ovoj knjizi osmišljeni su da dobro nahrane ljude za malo novca… Većina sastojaka u receptima koristi se svakodnevno, nije skupa i može se pronaći bilo gdje u svijetu. Da budemo sigurni u to, jednog smo kuhara elBullija zadužili da 31 dan svaki obrok iz knjige kuha za dvije osobe nabavljajući sve potrebne namirnice na tržnici ili u supermarketu. Sve što nije mogao jednostavno nabaviti, izbacili smo iz recepata.”
Predivno dizajnirana knjiga donosi 31 uravnotežen jelovnik od tri slijeda. Donosimo jedan od njih, prilagođen za šest osoba.
Gratinirana palenta s parmezanom
Količine za 6 osoba:
Voda – 900 ml
Palenta – 150 g
Slatko vrhnje s 35% masnoće – 300 ml
Maslac – 2 žličice
Parmezan, sitno nariban – 120 g
Za gratiniranje:
Parmezan, sitno nariban – 4 žlice
Ulijte vodu u lonac i zakuhajte. Postupno sipajte palentu u vodu stalno miješajući. Kad dodate svu palentu, kuhajte oko 2 minute na umjerenoj vatri stalno miješajući. Dodajte vrhnje i kuhajte još 2 minute. Sitno naribajte parmezan. Postupno dodajte prvi dio parmezana. Dodajte maslac. Nastavite miješati dok se palenta ne zgusne. Posolite. Ulijte palentu u veliki protvan ili vatrostalnu posudu. Trebala bi biti duboka 1 cm. Ostavite palentu da stoji 5 minuta i zagrijte pećnicu na funkciji za roštilj na visoku temperaturu. Pospite preostalim ribanim parmezanom. Zapecite dok se na siru ne pojave mjehurići i dok ne poprimi zlatnu boju. Odmah poslužite.
Srdele u sezamu sa salatom od mrkve
Količine za 6 osoba:
Srdele - 30 komada
Sjemenke sezama - 120 g
Maslinovo ulje - 2 žlice
Limuni, prepolovljeni 2 komada
Za salatu od mrkve:
Mrkva - 6 komada
Senf dijon - 2 žlice
Ocat od šerija - 2 žlice
Ekstradjevičansko maslinovo ulje - 6 žlica
Svježa menta, sitno nasjeckana - 3 grančice
Uklonite ljuske s ribe čvrsto prelazeći stražnjom stranom noža od repa prema glavi. To je najbolje činiti podmlazom hladne vode. Odrežite glave kuhinjskim škarama. Vrlo oštrim nožem otvorite srdele na trbuhu i uklonite kost. Isperite pod hladnom vodom.Sjemenke sezama stavite na tanjur. Srdele sa svih strana uvaljajte u sezam. Mrkvu vrlo tanko narežite na mandolini ili pomoću gulilice za povrće. Senf za vinaigrette stavite u zdjelicu i umutite s uljem. Zatim umiješajte ocat od šerija. Sitno nasjeckajte listove mente. Umiješajte ih u vinaigrette. Stavite teflonsku tavu na umjerenu vatru pa dodajte ulje. Posolite srdele. Pržite s obje strane po 1 minutu ili dok ne pozlate, a ostanu sočne. Stavite srdele na tanjur i pokapajte ih s malo limuna. Dodajte vinaigrette u mrkvu. Posolite. Poslužite srdele sa salatom od mrkve.
Mango s jogurtom od bijele čokolade
Količine za 6 osoba:
Bijela čokolada - 150 g
Obični jogurt - 375 g
Karamelizirani lješnjaci - 24 komada
Zreli mango - 3 komada
Bijelu čokoladu razlomite na kockice i stavite u veliku vatrostalnu zdjelu. Zakuhajte vodu u loncu, a zdjelu s čokoladom stavite iznad vode.Voda mora lagano kuhati, a dno zdjele ne smije dodirivati površinu. Čokoladu ostavite da se polako otapa i redovito miješajte dok ne postane glatka. Jogurt stavite u veliku zdjelu. Zdrobite lješnjake. Rastopljenu čokoladu postupno umiješajte u jogurt da dobijete glatki umak. Ohladite na sobnoj temperaturi. Mango ogulite gulilicom za povrće. Odvojite meso od vlaknaste jezgre. Mango razrežite na kocke ili ploške veličine 2 cm i držite ga na hladnom dok vam ne zatreba. Mango stavite na tanjure i prelijte jogurtom. Pospite lješnjacima i poslužite.
- Lješnjake po želji možete zamijeniti tostiranim ili karameliziranim bademima, orasima ili pinjolima.
- Izvadite jogurt iz hladnjaka prije početka pripreme da ne bude prehladan kad mu budete dodavali bijelu čokoladu.
Redoslijed pripreme:
1 sat ranije
Napravite jogurt od bijele čokolade. Zdrobite karamelizirane lješnjake i odložite ih sa strane. Očistite srdele i uvaljajte ih u sezam. Držite ih na hladnom dok vam ne zatrebaju. Ogulite i narežite mrkvu, napravite vinaigrette.
20 minuta ranije
Ogulite, narežite i ohladite mango. Naribajte sir i zakuhajte vodu za palentu.
15 minuta ranije
Skuhajte palentu i odložite je sa strane.
Netom prije jela
Pospite palentu parmezanom i zapecite je.
Netom prije glavnog jela
Ispržite srdele. Začinite mrkvu vinaigretteom.
Netom prije deserta
Prelijte mango jogurtom i pospite lješnjacima.