roman maše kolanović

"Sloboština Barbie" dobila i englesko audio izdanje, naratorica je Tajči

Foto: Dražen Smaranduj/book&zvook
Foto: Dražen Smaranduj/book&zvook
Foto: Dražen Smaranduj/book&zvook
Foto: Dražen Smaranduj/book&zvook
Foto: Dražen Smaranduj/book&zvook
Foto: Dražen Smaranduj/book&zvook
10.10.2024.
u 10:53
Book&zvook biblioteka bogatija je za još jednu audio knjigu na engleskom jeziku, poznati roman Maše Kolanović u engleskom prijevodu Ene Selimović naslovljen "Underground Barbie"
Pogledaj originalni članak

‘Knjige s audio kazeta odvele su me prema književnosti, a odnedavno sam i nanovo prepoznala magijsku snagu zvuka slušajući produkciju knjiga na našoj jedinoj domaćoj platformi’, kazala je Maša Kolanović, spisateljica i sveučilišna predavačica, autorica romana ‘Sloboština Barbie’ čije je englesko audio izdanje predstavljeno u Zagrebu, u galeriji Botaničar.

U engleskom prijevodu Ene Selimović kao ‘Underground Barbie’, audio izdanje obogaćeno glazbom Ivane Đule i Luke Vrbanića, treće je u nizu audio knjiga domaćih pisaca prevedenih na engleski jezik koje objavljuje book&zvook. Najnovija edicija prevedene domaće literature namijenjena je sve brojnijoj svjetskoj publici koja knjige sluša.

‘Prve sam ulomke snimila u svom studiju, gdje snimam vokal za svoje glazbene projekte, ali ubrzo smo moj tonski snimatelj David i ja shvatili da nam za knjigu, za ovu knjigu posebno, treba intimnija akustika, pa sam se preselila u ormar’, otkrila je Tatiana Matejaš Cameron. Tajči, pjevačka zvijezda i popularna ikona ranih devedesetih, naratorica je engleskog izdanja knjige Maše Kolanović, knjige koja opisuje odrastanje u novozagrebačkom naselju Sloboština, u vrijeme kada je Tajči na vrhuncima slave i kada će politički raspad Jugoslavije označiti početak serije krvavih ratova. ‘Bilo mi je emotivno zahtjevno snimiti ovu knjigu, smijala sam se i plakala, proživljavala sam intenzivno epizode koje Maša opisuje. Pasaži koji su me najsnažnije dodirivali, zahtijevali su pauze tišine, sjećam se da je David, moj snimatelj, u nekoliko navrata kucao i zabrinuto provjeravao jesam li dobro’, prisjetila se Tajči koja je roman snimala u SAD-u.

Foto: Dražen Smaranduj/book&zvook

‘Jako sam uzbuđena što je baš Tajči naratorica ove moje knjige, ista ona Tajči u koju smo kao klinci u stvarno vrijeme radnje ovog romana opčinjeno gledali, imitirali izgled i koreografiju njezine eurovizijske pjesme. Tada su me moji znali gotovo osuđivati zbog zanesenosti pop kulturom, barbikama i društvom iz zgrade koje mi je tada bilo važnije od škole; a kad su me cure iz book&zvooka nazvale i rekle ’Znaš tko čita tvoju knjigu?’, te večeri nisam mogla zaspati i onda sam odmah sutradan zvala mamu i rekla joj: hajde da te sad čujem!’, ispričala je Maša Kolanović, izazvala smijeh okupljenih i pljesak.

‘Underground Barbie’ Maše Kolanović, roman ‘Celebration’ Damira Karakaša, ‘Farewell, Cowboy’ Olje Savičević Ivančević i zbirka kratkih priča Lejle Kalamijić ‘Call me Esteban’ dostupni su u mobilnoj aplikaciji book&zvook. Iz uredništva do kraja godine najavljuju još audio izdanja domaćih pisaca u engleskom prijevodu, među njima djela Roberta Perišića, Ivane Šojat, Monike Herceg, Miljenka Jergovića i Predraga Matvejevića. Prva naša platforma za slušanje knjiga već gotovo pet godina ustrajno radi na stvaranju fonda audio knjiga, razvijajući prepoznatljiv produkcijski rukopis.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.