PRVI ROMAN

Snjegjanica je hrvatski Harry Potter

27.12.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Je li trostruka olimpijska pobjednica Janica Kostelić iz ljudskog ili nekog bajkovitog, nestvarnog svijeta? Je li ona neopterećena, jednostavna djevojka koja kajka ili je nadnaravna pojava koju možemo usporediti jedino s nekom mitskom snježnom princezom? Je li njezin brat Ivica Kostelić tek momak koji dobro svira gitaru s obaveznim izbačenim jezikom ili je i on jedan snježni, ledeni, netipični princ za zemlju u kojoj je Medvednica visoka planina? Je li Ante Kostelić trenerski i sportski fanatik ili čudo prirode i volje koji tu i tamo može zapovijedati i bogovima s Olimpa? A Marica Kostelić? Tek dobri duh jedne radine, složne obitelji koja jede špinat i dobru domaću mrkvu ili prava tajna svih sportskih uspjeha obitelji Kostelić?

Na sva je ta pitanja u svome opsežnom, izvrsno napisanom romanu "Snjegjanica" pokušala odgovoriti slovenska književnica koja živi u Osijeku Sabina Koželj-Horvat. Kao Slovenki, snježne radosti doista joj nisu strane. Kao Osječanki nisu joj strani snažni emotivni naboji prema najpopularnijoj Hrvatici na globusu Janici Kostelić.

Tako je zbog obitelji Kostelić i jedne književnice koja ima smisla za bajkovito nastala knjiga koja ima sve odlike hrvatskoga Harryja Pottera. U svijetu vilenjaka i ljudi bije se teški, stoljetni boj dobra i zla. Ante Kostelić ima svoju tajnovitu pretpovijest čiji korijeni velikom opasnošću prijete Snjegjanici i njezinu bratu. Miješa se fikcija i stvarnost, baš kao i na olimpijskim i drugim borilištima, kad je obitelj Kostelić posrijedi. Zle carice i još gori carevi, jednorozi i sva druga čuda kao preseljena iz potteromanije, ali i sportski tereni u Salt Lake Cityju ili pak St. Moritzu.

Biografija koja je potresla svijet i izmijenila Hrvatsku obukavši je iz crne u bijelu košulju, i u romanu "Snjegjanica" dobila je snažne, metaforičke injekcije optimizma. Sabina Koželj-Horvat lucidno je problematizirala jedan veliki, bajkoviti uspjeh u kojem je pojedinac kao i toliko puta do sada trijumfirao nad sistemom. Topla preporuka: pročitati još prije Svjetskog prvenstva u skijanju.

D. Derk

Pogledajte na vecernji.hr