velesajam kulture

Spacebank kao alat kojim se ruši neoliberalno bankarstvo

Foto: arhiva
Spacebank kao alat kojim se ruši neoliberalno bankarstvo
15.11.2011.
u 11:51
Do svoga novca moguće je doći u bilo kojem trenutku znajući da je taj novac korišten da se sruši neoliberalno bankarstvo koristeći se njegovim alatima
Pogledaj originalni članak

Meksički medijski umjetnik i aktivist Fran Ilich održat će predavanje i prezentaciju projekta "Nano-makro ekonomija Diega de la Vege – kooperativizam, eksperimentalno financiranje i narativni mediji na internetu" u ponedjeljak 21. studenog od 19 sati u sklopu 8. velesajma kulture u MM centru. Ilich se bavi istraživanjem kreativnih praksi u virtualnoj zajednici ulagačkog bankarstva u sklopu umjetničke neprofitne udruge Eyebeam Art and Technology Centre u New Yorku. 

– Prije dosta godina postalo mi je jasno da će stvarna revolucija biti financijska – kaže autor projekta Spacebank Fran Ilich.

Spacebank je virtualna zajednica u formi investicijske banke u kojoj se može otvoriti račun iz bilo kojeg dijela svijeta. Osim novcem, moguće je doprinijeti i kreativnim radom na kooperativnom serveru Possibleworlds.org. Pomoću računa u banci Spacebank moguće je trgovati dionicama na Brooklynskoj burzi dionica i pomoći kolektivnom cilju rasta vrijednosti Spacebankove valute "Digital Material Sunflowers" čime se potpomaže rast i razvoj te nano-makro-ekonomije i ispunjavaju kolektivni ciljevi mreže. Do svoga novca moguće je doći u bilo kojem trenutku znajući da je taj novac korišten da se sruši neoliberalno bankarstvo koristeći se njegovim alatima.  

Globalizirana kapitalistička tržišta koriste financiranje kao način prebacivanja viška i vrijednosti iz lokalizirane svjetske proizvodnje – oslanjajući se pritom na djelovanje mreža moći. Ali financiranje može biti upravljeno i obratno na način da postane temelj za nove oblike suradnje i socijalizacije, privlačeći i gradeći mreže kroz virtualne zajednice. Korišteno kreativno, financiranje može potpomoći napredak i djelotvornost izvještaja manjine, marginalnih narativa, alternativnih primarnih tržišta, društvenoga prometa, aktivizma i drugih aktivističkih praksi te pripomoći jačanju nade o održivosti unutar kreativnoga digitalnoga rada.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

ST
sttipe
13:25 15.11.2011.

kako to ti novi bankari žele postići??moć današnjih bankara leži u činjenici da već pusta stoljeća iscicavaju novac iz rada vlastitih radnika,i njime kupuju konkurente..nelegalna udruživanja,mafijaška sabotiranja konkurentnih firmi pojedinaca ili država,itd..neoliberalni bankari su pokupovali milijune firmi povezali ih u korporacije,i postali veći od konkurencije..najviše izrabljujući radnike i manipulirajući politikom..istina je da tek svaki 13 dolar ima pokriće,da je balun pripumpan van granica razuma,ali banke posjeduju dobar dio svjetskog realnog sektora..osvojenog ratovima i vojnim udarima..kako misle ovi novi radit??još više derivata??proglasit da i oni imaju 900 trilijuna dolara,ka i bankari??pa imat pokriće za svaki 700ti dolar??

ST
sttipe
13:32 15.11.2011.

moć sadašnjih bankara dobrano leži i u sposobnosti pojedinog naroda da pohvata korumpirane političare koji rade protiv vlastitog naroda a za interes tih bankara.. isto kao šta opstojnost iranske ili sjevernokorejske države ovisi o tome oće li njihove tajne službe uspit neutralizirat članove grupe bilderberg..nek se iranci ne zanose time šta će posjedovanjem atomskog naoružanja postići ravnopravnost..ovima još odgovara da iran baci atomsku na izrael..to će poskupit sve sirovine i hranu u vlasništvu istih obitelji..lakše će od ostatka svijeta napravit ovisnike..pravom atomskom na izrael,i naša voda postaje djelomično radioaktivna..i ne samo voda..

DJ
djizo
12:49 15.11.2011.

Nerazumljivije napisan članak dugo nisam pročitao, svaka čast autoru!