Kapitalno izdanje

Srbi su nas "tukli" u prozi, ali u pjesništvu smo bili nenadmašni!

Foto: ''
Srbi su nas "tukli" u prozi, ali u pjesništvu smo bili nenadmašni!
26.12.2010.
u 15:27
Upravo je objavljen dvotomni projekt Branimira Bošnjaka o modernoj hrvatskoj poeziji 20. st.
Pogledaj originalni članak

"Sva Hrvatska nelijepo hrče; budni su samo pjesnici i atentatori" napisao je nobelovac Ivo Andrić u svom nekrologu A. G. Matošu, ne sluteći da će, "kad se lijeni koraci historije sve očitije ubrzavaju", stvari u politici i kulturi narasti do atomske bombe i eksplozije hrvatskog pjesništva ravne atomskoj. Hrvatska će, naime, u okvirima Jugoslavije postati zemlja poezije i to će ostati sve do kraja stoljeća kad se u nas budi (post)moderno prozno pero. U prosudbama o postratnim YU-književnostima govorilo se da Hrvatska ima najjače pjesništvo, a Srbija prozu. S obzirom na količinu pjesničke riječi i njezinu izuzetnu kvalitetu, činilo se premalim njezino kritičko iščitavanje: premalo je bilo antologičara, teoretičara, kritičara i povjesničara književnosti da uznesu tu kvalitetu na hrvatski pjesnički Parnas. Drugim riječima, poezija je zaslužila više od onog što je o njoj napisano i objavljeno. Jasno je da se to s vremenom ispravlja. Što je distanca veća, sudovi su o njoj jasniji, pa se može misliti kako je pisanje o pjesnicima sada lak posao.

Čitljivo i nestručnjacima

Ali nije i nikad nije bio. To značajniji je novi, kapitalni kritičko-teorijski prilog koji dolazi od književnika, pjesnika, esejista i teoretičara Branimira Bošnjaka čijoj se znanstvenoj studioznosti vjeruje ne samo zato što mu je dvotomno "Hrvatsko pjesništvo/pjesnici 20. st." (u nakladi Altagame) 28. knjiga! Visoka intelektualnost dana s poetskim preljevom, značajka je Bošnjakova esejizma, zbog koje je čitljivost dviju knjiga vrlo visoka i privlačna za nestručni intelektualni krug. Bošnjak je u mirovinu otišao s mjesta šefa Radiodramskog programa HRT-a, ispraćen rejtingom sjajnog izlagača, čija razložnost, dakle razumljivost teksta koji je pisao i govorio u eteru, nikad nije išla na uštrb njegova znanstvenog dosega. Zato su obje knjige iznimno čitljive.

Iznad europskih okvira

U prvom tomu njegov društveno-znanstveno-umjetnički govor ide od pjesništva Janka Polića Kamova do poezije Branislava Glumca. A nakon kraćih eseja o 42 pjesnika iz tog raspona, slijedi druga knjiga o čak 99 renomiranih pjesničkih imena i opusa, od Dubravka Horvatića do Ane Brnardić. Svi oni ispisali su ili pišu povijest modernog hrvatskog pjesništva koje doseže, pa i nadilazi duh europskog pjesništva moderniziranjem vlastite tradicije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

CR
croPOLIT
16:58 26.12.2010.

Koga interesira Srbija? Pa zasto je svaki politicar, svaki novinar, svaki pisac tako fiksiran na Srbiju! Ignorirajte ih, ne interesiraju me nikakva Srbija, Albanija, Makedonija itk, to su Balkanske zemlje i usporedivat nas snijma je ovreda!!!

VR
vratićesevalter
18:01 26.12.2010.

croPOLIT Ovo \"ovreda \" je vjerovatno \"tipfeler\" ali \"Balkanske zemlje\" su nepismenost. Europejac jedan, a što s Grčkom koja je kolijevka civilizacije?A na Balkanu je.

KU
kumajela
16:55 26.12.2010.

Lijepo.