CD “Lioness”

Upravo objavljen posmrtni album Amy Winehouse

Foto: arhiva VL
Upravo objavljen posmrtni album Amy Winehouse
01.12.2011.
u 15:21
Duet s Tonyjem Bennettom, obrada izvanvremenskog standarda „Body & Soul“, njezina je posljednja snimka prije smrti, ali ostatak albuma seže sve do pjesama nastalih prije objavljivanja prvijenca "Frank"
Pogledaj originalni članak

Odstranimo li – ili barem nakratko zanemarimo – skandale i ekscese njezina svakodnevnog života, ostaje nesretna djevojka fantastičnog vokala, jednog od najsugestivnijih u generaciji. No promatraju li se stvari u njihovoj cjelini, istina je (kao što je napisao jedan njujorški novinar) sljedeća: „Svatko tko svoj album započne s pjesmom „Rehab“, a završi s „Addicted“, svijetu i te kako ima što za ispričati“. Naravno, svaka od njezinih priča bila je tragičnija od one prethodne, a ostavština od samo dva prava izdanja britansku je pjevačicu već sada učinila legendarnom. No priroda surove diskografske mašinerije nalaže i to da legende valja održavati "na životu" čak i kad jednostavno "izgore" u svojoj samoubilačkoj strasti. Pitanje je samo može li njezin "novi" album, "Lioness", izdržati težinu podnaslova: „Hidden Treasures“. Očekivano, odgovor glasi: djelomično.

"Lioness" su uobličila dvojica njezinih ključnih suradnika, Salaam Remi i Mark Ronson, vodeći računa da se album ne pretvori u nekrofilijski pothvat najniže kategorije, i u tome su uspjeli. Duet s Tonyjem Bennettom, obrada izvanvremenskog standarda „Body & Soul“, njezina je posljednja snimka prije smrti, ali ostatak albuma seže sve do pjesama nastalih prije objavljivanja prvijenca "Frank". Primjerice, njezina verzija bossa nova klasika „Girl From Ipanema“ datira iz svibnja 2002., baš kao i reggae "čitanje" doo-wop standarda „Our Day Will Come“. Nijedna od spomenutih izvedbi neće nadmašiti originale, no navješćuje uistinu velik talent 18-godišnjakinje koja će uskoro osvojiti svijet. Ostatak varira kvalitetom, ali mu ne manjka šarma: drukčija verzija hita „Valerie“i predivna „Half Time“ još jednom otkrivaju njezinu ljubav prema soulu, jazzu i popu šezdesetih, glazbi koju je za kratkog života uspjela približiti mladoj publici. Zapravo, uspjela je učiniti gotovo sve osim sačuvati vlastitu glavu – a u tome leži sva njezina tragedija. Ako su prva dva albuma obvezno štivo, "Lioness" je neobvezna, ali zanimljiva lektira.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
16:20 01.12.2011.

Žao mi je što je otišla tako brzo i na tako strašan način,unatoč tome što je sama najviše tome kumovala.No kao glazbenica bila je posebna,izrazito talentirana i za svijet glazbe,to je veliko gubitak jer tome svijetu nedostaju glazbenici sa karizmom poput nje.

K1
k1milica
21:06 01.12.2011.

ba u guardianu pise da je sluzbeno umrla od alkohola i da nije imala droga ni u tragovima.....ali to nije zanimljiv trac....