Premijera baletne večeri "Ženski rukopisu" u HNK Zagreb

Zavodiljiv, puten i razuzdan autorski rukopis zagrebačkih balerina

Foto: arhiva HNK Zagreb
Zavodiljiv, puten i razuzdan autorski rukopis zagrebačkih balerina
20.10.2014.
u 11:09
Koreografski najdojmljiviji je “Budoir” Pavle Pećušak, koja se ovdje predstavlja kao izuzetno zanimljiva autorica. Njen je dio ove beletne večeri plesački precizan, stvoren na sjajno odabranu glazbu Bacha, te osvaja i svojom eteričnošću
Pogledaj originalni članak

Baš kao što je u prošloj sezoni “Ana Karenjina” dokazala da Balet HNK Zagreb ima ansambl spreman i za najveće plesne izazove, tako je prva ovogodišnja baletna premijera pokazala da u tom ansamblu ima izuzetnih kreativaca spremnih i za više od plesa. Baletna večer, naslovljena “Ženski rukopis”, premijerno izvedena 17. listopada, sastoji se od tri cjeline – “Dracule”, “Budoira” i djela nazvanog “One Crazy Night”. Svaku od njih koreografirala je jedna od balerina iz ansamla, a plesač George Baldovin autor je nadasve efektne glazbu za “Draculu”, kao i dijela glazbe za “One Crazy Night”, u kojem potpisuje oblikovanje glazbe u kojoj su uz njegovu skladbu korišeni jazz i swing standardi.

Puteno i plesački precizno

Koreografski najdojmljiviji je “Budoir” Pavle Pećušak, koja se ovdje predstavlja kao izuzetno zanimljiva autorica čije buduće radove treba iščekivati. Zavodljiv, puten i plesački precizan, stvoren na sjajno odabranu glazbu Bacha, njezin “Budoir” osvaja i svojom eteričnošću. Za to su uveliko “krivi” i sjajni kostimi Đenise Pecotić. Ova je kreatorica posegnula u najneobičniji mogući izbor materijala – na police trgovina koja prodaje materijale za bojenje zidova, i tako je od plastičnih folija stvorila istinsko čudo koje pod svjetlima pozorice blista i doslovno pleše oko tijela plesača.

Veseo i razuzdan “One Crazy Night” Ksenije Durán Krutove spaja elemente klasičnog baletnog izričaja s jazz glazbom. Konačni spoj je s jedne strane plesačko nadmetanje, a s druge retro podsjetnik na to kako smo se nekad znali zabavljati.

“Dracula” je velika inspiracija Rumunjke Simone Unterajter, koja ovu priču predstavlja kao vjekovnu borbu dobra i zla, ali onu u kojoj postoji netko tko može nadvladati moćnog vampira. Dobroj ideji na žalost nedostaje čvršća i određenija koreografije.

Darai je nova zvijezda

Od plesačkih izvedbi izdvajaju se one Tamása Daraija, koji pleše u sva tri dijela i koji definitivno postaje istinska baletna zvijezda stovrena u okrilju zagrebačkog Baleta, a tu su i odlični: Iva Vitić-Gameiro, Atina Tanović, George Stanciu i Guilherme Gameiro Alves.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NE
nevenpai
11:06 22.10.2014.

A Natalia Horsnell ste zaboravili staviti

B7
b7
07:24 24.10.2014.

treba to sve pamtiti, kad netko diktira nešto se i izostavi !