5. NOVOGODIŠNJI KONCERT BEČKE FILHARMONIJE

Zubin Mehta peti put ispraćen ovacijama Bečana

Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
Zubin Mehta peti put ispraćen ovacijama Bečana
01.01.2015.
u 15:02
Tematski su filharmoničari odali počast Tehničkom sveučilištu u Beču, izvevši polke i valcere Johanna Straussa mlađeg i Eduarda Strussa, „Pepertuum mobile“, „Akceleracija“, „Elektro-magnetska polka“, „Mit Dampf“…, čiji je brat Josef studirao na tom Sveučilištu.
Pogledaj originalni članak

Novogodišnji koncert bečkih Filharmoničara pod ravnanjem slavnog indijskog dirigenta Zubina Mehte (78) iz Zlatne dvorane bečkog Musikvereina, ukrašene s 30 tisuća cvjetova, po prvi put domaće proizvodnje, a ne iz talijanskog San Rema, kao uvod u godinu u kojoj Beč obilježava tri jubileja, 650 godina bečkog Sveučilišta, 200 godina Tehničkog sveučilišta i 150 godina prstena ulica Ringstrasse koje okružuju gradsku jezgru na kojem su smještene najznačajnije austrijske i bečke građevine i političke, kulturne i povijesne institucije, bio je u nedjelju glamurozni glazbeno-scenski spektakl.

Mehta je peti put u svojoj briljantnoj karijeri bio za dirigentskim pultom ovog najprestižnijeg glazbenog događaja na svijetu, koji je izravno prenošen u više od 90 zemalja, među njima i u Hrvatskoj.

Kao i svjetske dirigentske zvijezde, Willi Boskovsky, Klemens Kraus i Lorin Maazel koje su također pet puta ravnali novogodišnjim koncertom bečke Filharmonije.

Mehta, rođen u Bombayu u Indiji 1936. godine, prvi je put Filharmoničarima dirigirao 1990. godine, pa potom 1995., 1998. i 2007. Ovogodišnji 75. jubilarni koncert je počeo uvertirom „Jutro, podne, večer u Beču“ Franza von Suppea. Uz tradicionalne valcere, polke i marševe dinastije Strauss, oca Johanna i njegova tri sina, Johanna mlađega, Josefa i Eduarda, na repertoaru su se našla i pet djela koja su premijerno izvedena, među njima i „Šampanj - galop“ Danca Hans Christiana Lumbyea koga zovu „Strauss sjevera“.

Tematski su filharmoničari odali počast Tehničkom sveučilištu u Beču, izvevši polke i valcere Johanna Straussa mlađeg i Eduarda Strussa, „Pepertuum mobile“, „Akceleracija“, „Elektro-magnetska polka“, „Mit Dampf“…, čiji je brat Josef studirao na tom Sveučilištu.

Koncert je završio dodatkom, poznatom „Eksplozivnom polkom“ Johanna Straussa, sina.

U znaku tradicije, na kraju je uz ovacije i frenetično odobravanje publike izveden i njegov valcer „Na lijepom plavom Dunavu“ te „Radetzky marš“ koji je skladao njegov otac Johann Strauss.

Usporedo s koncertom, 14 HD kamera austrijske televizije ORF prikazale su balet iz bečkog Sveučilišta i Tehničkog sveučilišta u Beču, koja obilježavaju 650. odnosno 200. obljetnicu postojanja. Izveo ga je baletni ansambl bečke Državne opere po koreografiji Davide Bombana, obučen u kostime skupine mladih dizajnera iz austrijske metropole. U stanci koncerta prikazan je dokumentarni film o 150. godina bečkog prstena ulica Ringstrasse kojeg, između ostalog, krase i niz muzeja, kazališta i raskošnih palača u starogradskoj jezgri.

Bečki filharmoničari su više 50 milijuna ljudi na pet kontinenata, koji su gledali i slušali prijenos iz Beča, prema već ustaljenom običaju, poslali novogodišnji pozdrav i poruku nade, prijateljstva i mira. Slijedećim Novogodišnjim koncertom bečkih Filharmoničara 1. siječnja 2016. godine ravnat će po treći put, Latvijac Maris Jansons (72).

>>Novu godinu u Beču dočekuje oko 700 tisuća gostiju

>>Zubin Mehta peti put dirigira u Musikvereinu za 1. siječanj

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.