RIJEČ - DVIJE

La Esmeralda vs. Enola Gay

16.07.2008.
u 17:36
Pogledaj originalni članak

Sredinom 90-ih, u Washingtonu sam, kao i svaki ljubitelj zrakoplova, pohodio svjetski najpoznatiji tehnički muzej, National Air and Space Museum, u sklopu znamenitog Smitsoniana.

U mnoštvu letjelica na posebnom se mjestu kočio kokpit i nosni dio najpoznatijeg američkog bombardera s kraja Drugog svjetskog rata B-29, s imenom "Enola Gay".

Taj je bombarder 6. kolovoza 45. bacio prvu atomsku bombu, "Malenog dječaka", koji je u nekoliko sekundi u prah pretvorio 80.000 ljudi, a do kraja 45. ukupno je umrlo 140.000 nesretnika. Prije pet godina "Enola" je preseljena u novi muzej, upotpunjena, te je, sada u punoj veličini, najposjećeniji izložak.

Ovih je dana u naš dio Jadrana uplovila "La Esmeralda", čileanski jedrenjak koji su mediji odmah prozvali "zloglasnim", "jedrenjakom smrti" i, smiješno, "kontroverznim". U vrijeme diktature A. Pinocheta, 70-ih, na njemu je mučeno te je stradalo više od stotinu protivnika režima.

Taj je jedrenjak Amnesty International proglasio nepoželjnim, pa su demonstracije protiv broda organizirane i na splitskoj rivi. Kontroverzan, naravno, ne može biti brod, kao ni avion, podmornica kontroverzni su ljudi i politike. Brod ima zlu simboliku, no možda upravo zbog nje, sada, služeći u sasvim druge svrhe, i jest podsjetnik na grozote. S porukom ne ponovilo se.

Je li i "Enola Gay" takav podsjetnik ili tek omiljena atrakcija? Kako god, "Enola" Amnesty Internationalu ne smeta. Kao ni pilotu P. Tibbetsu, koji je bombarder nazvao majčinim imenom. Tibbets je umro lani, uz poruku: "Nikad nisam požalio zbog odluke da se baci bomba."

Pogledajte na vecernji.hr