Naglasak

Lajčak - posljednji joker za BiH

01.07.2007.
u 19:37
Pogledaj originalni članak

Slovačkom diplomatu Miroslavu Lajčaku danas službeno započinje mandat visokog predstavnika. Vjerojatno je riječ o posljednjem viskom predstavniku u BiH, a prema sadašnjim najavama njegov mandat bi u ovom obliku trebao trajati svega godinu dana.

Stavovi koje je Lajčak u subotu iznio u ekskluzivnom intervjuu za Večernjak daju naslutiti da u BiH dolazi s iskrenim namjerama te da se kvalitetno pripremio za posao koji ga čeka. Lajčakovo priznanje da postoji hrvatsko pitanje u BiH pokazatelj su da je itekako svjestan nepovoljnog položaja u kojem se nalazi jedan konstitutivan narod u BiH.

Lajčak ide i korak dalje pa poručuje da bez Hrvata nema pregovora o budućnosti ove zemlje, zaključujući kako novi ustav ne smije ostavljati nit jedan narod u podređenom položaju.

Podsjetimo njegovi prethodnici Petritsch i Ashdown odbijali su i samu pomisao o postojanju hrvatskog pitanja u BiH. Bez obzira na važnost ostalih reformi osnovni Lajčakov angažman trebao bi biti donošenje novog ustava. Samo novi ustav može dati kvalitetan odgovor na sve ostale ključne reforme u BiH. Upravo će se na tom polju mjeriti Lajčakov učinak u BiH, ali ne samo učinak toga slovačkog diplomate nego i cijele Međunarodne zajednice.

Lajčak je očigledno posljednji međunarodni joker za BiH. Ne uspiju li bosanskohercegovački političari s tako jakom kartom poentirati, snovi o funkcionalnoj europskoj BiH mogli bi se srušiti kao kula od karata.

Pogledajte na vecernji.hr