Jabuke, grašak, jagode, cherry-rajčice, svježi krastavac, krumpiri...
Namirnice su to koje su nam svakodnevno na stolu. Ili bi barem trebale biti prema preporukama nutricionista o zdravoj, raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani
No, u hrani koja sama po sebi jest zdrava, kriju se – pesticidi. Zašto je to loše?
Prema najnovijem istraživanju, pesticidi se povezuju s razvojnim problemima kod djece, a mnogi su od njih i – kancerogeni.
Američka neprofitna organizacija Radna grupa za okoliš (Environmental Working Group EWG) već desetu godinu zaredom objavljuje popis 12 namirnica koje su najzagađenije pesticidima, piše The Huffington Post.
Lista je za 2014. sljedeća:
- Jabuke
- Jagode
- Grožđe
- Celer
- Breskve
- Špinat
- Paprika
- Nektarine
- Svježi krastavac
- Cherry rajčice
- Krumpir
- Grašak
– Desetljećima su nas uvjeravali da u pesticidima nema ništa loše, sve dok neki od njih nisu čak i zabranjeni, kazala je Sonya Lunder iz EWG-a.
Analizirano je 48 vrsta namirnica, a istraživanje je pokazalo da čak i nakon pranja 67 posto hrane na sebi ima pesticida
Ipak, dobrobiti voća i povrća veće su od utjecaja pesticida. A možete birati i organsko te jabuke npr. – oguliti.
>>Evo zašto morate jesti jabuke. I dobro ih oprati prije jela
>>Jedete ih, a nikada ne biste pomislili koji je njihov 'tajni' sastojak
Nema frke za nas hrvate, ostali bumo zdravi jer si od naših primanja možemo priuštiti samo krumpir (stari)!!!