Trikovi zlata vrijedni

5 savjeta kako da vam jaja ne puknu dok se kuhaju

Foto: Thinkstock
5 savjeta kako da vam jaja ne puknu dok se kuhaju
15.04.2017.
u 12:15
Hoće li vam jaja popucati tijekom kuhanja ovisi o tome koliko su svježa, ali i na koji ih način kuhate
Pogledaj originalni članak

Da jaja ostanu čitava tijekom kuhanja svima je bitno pred uskrsne blagdane, pogotovo ako je riječ o jajima koje ćete bojati. 

Ako ne želite da vam ljuska jajeta popuca kada ih kuhate, pročitajte ovih pet savjeta. 

1. Svježa jaja
Bitno je da su jaja koja kuhate svježa, a jesu li uistinu svježa možete provjeriti tako da jaje uronite u čašu vode. Ako potone na dno znači da je svježe, a ako ostane plutati onda budite sigurno da je staro. 

2. Izvadite jaja
Kada jaja planirate skuhati izvadite ih sat-dva ranije iz hladnjaka kako bi bila sobne temperature. Nikada ih nemojte stavljati u vruću vodu nego u mlaku i tek onda na štednjak. 

3. Boja ljuske
Bijela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih i zbog toga su veće šanse da će puknuti tijekom kuhanja. 

4. Posolite vodu
Na dvije do tri litre vode stavite dvije žlice soli, to će isto spriječiti pucanje, ali i lakše ćete ih kasnije oguliti. 

5. Pazite na temperaturu
jaja kuhajte na srednjoj temperaturi. Ne dopustite da voda jako ključa jer ona pomjera jaja i ona udaraju u stranice lonca u kojem ih kuhate pa tako postoji mogućnost da puknu. 

>> Pripremite se za Uskrs! Ovo su metode kojima ćete najbrže oguliti kuhano jaje

>> Čuvate jaja u vratima hladnjaka? Evo zašto ih odmah trebate premjestiti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
12:32 15.04.2017.

"Pomjera jaja" !? Odakle se si ti dokotrljao u Zagreb ?

AU
austrougarskigeneral
11:05 16.04.2017.

dobro sad cu znati bolje..sretan uskrs svima

Avatar Golum
Golum
12:48 15.04.2017.

Hahahahahahhahahaah...like