Jelovnik.hr

5 savjeta za savršen roštilj

Foto: Shutterstock
5 savjeta za savršen roštilj
05.05.2014.
u 13:35
Portal Jelovnik.hr pripremio vam je 5 savjeta uz pomoć kojih i sami možete pripremiti savršen roštilj
Pogledaj originalni članak

Unatoč lošijem vremenu, povremenoj hladnoći i kiši, ušli smo u razdoblje kada sve više vremena provodimo vani. Tako je vrlo vjerojatno da će vas povremeno privući miris dobrog roštilja koji se širi iz obližnjeg restorana ili nečijeg dvorišta. Kako bi izbjegli osjećaj zavisti što se u tom trenutku ne možete pridružiti roštiljanju, jelovnik.hr pripremio vam je pet savjeta s pomoću kojih i sami možete pripremiti savršen roštilj.

1. Dobra marinada čini dobar roštilj

Nakon što ste nabavili meso i sa zazubicama ga već zamišljate na roštilju, vrijeme je da krenete s pripremom. Marinada je svakako neizostavan dio pripreme roštilja. Ona će omekšati meso i dati mu sočan okus. Marinirano meso pustite da neko vrijeme stoji u hladnjaku, a prije same pripreme izvadite ga i ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.

2. Ugljen isto treba pripremu

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ugljen. Čekajte da ugljen poprimi svijetlosivu boju, a žar postane crven. Za dobar je žar potreban i dobar dotok zraka. Njega možete stvoriti mahanjem novinama ili običnim sušilom za kosu. Dobra priprema ugljena je važna jer nitko ne želi jesti meso koje je pougljenilo izvana, a sirovo je iznutra.

3. Mali trikovi okretanja mesa

Svi dobri gril- majstori svoje meso okreću samo jednom. Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu probijati na gornju stranu, vrijeme je za okretanje. Ako pak pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalijepila. Riba se uvijek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpusti od rešetke.

4. Čišćenje je isto važno

Nakon što je meso gotovo, nemojte se odmah baciti na hranu nego odvojite nekoliko minuta za čišćenje. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvat će nakupljanje vlage i pojavu hrđe. Također, masnoću s rešetke temeljito skinite odmah čim se rešetka ohladi.

5. Postoji i alternativa

Ako je sve pošlo po krivu ili nemate vremena ni prostora za pripremu vlastitog, svoj omiljeni roštilj uvijek možete naručiti. Jelovnik.hr nudi izbor velikog broja restorana koji će vam savršeno pripremljeno jelo s roštilja dostaviti direktno na vrata. Tako sav posao prepuštate profesionalcima, a vi samo trebate izabrati restoran, svoju omiljenu deliciju sa žara te naručiti.

Za početak vaše narudžbe na portalu Jelovnik.hr odaberite dio grada u kojem se nalazite:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CI
Cicelj
22:32 06.05.2014.

A jesu vam neki savjeti...od ovoga stvarno može ispasti savršen roštilj...