Omiljeni brzi obrok kojim ste tko zna koliko puta zamijenili ručak, i to ne samo svoj nego i dječji. Osim što su jeftine, većina hrenovki stoji do 20 kuna za 150 grama, a ima i onih od 100 grama koje možete dobiti već za 5 kuna. Ukusne su pa ih svi rado jedu. No što se u mirisnim mesnim prutićima zapravo krije, malo tko zna. Sadržaj na omotu toliko je apstraktan da će ga laici, ako uopće obrate pozornost na njega, teško moći razumjeti, a malo tko ga uopće i pomišlja analizirati. To smo za čitatelje Večernjeg lista učinili mi, a pomogao nam je tehnolog hrane iz jedne ugledne mesne industrije. Magistar Nenad Bratković iz nutricionističkog savjetovališta objašnjava kako su hrenovke zapravo odličan izvor proteina životinjskog porijekla, no problem je što nitko ne zna “tajnu” što se zapravo krije u mesu. – Jasno je da je riječ o određenoj količini mesa, ali i kože, hrskavice te vjerojatno još nečega. Sve to – dodaje ugledni nutricionist – nužno ne mora biti loše kao ni aditivi. No, dakako, važno je voditi računa o količini, ali i učestalosti jedenja takve hrane.
Crna lista jedan od aditiva koji su u većini hrenovki je i E-250 s crne liste dodataka hrani u EU koji izaziva poremećaj krvnog tlaka
Bjelančevine, začini Bjelančevine pšenice, soje i mlijeka zapravo su gluten iz pšeničnog brašna, sojine bjelančevine te mliječne bjelančevine koje spadaju u skupinu alergena. Pod začinima se podrazumijevaju papar, paprika, piment, origano, celer, vegeta, češnjak
Natrijev citrat Među emulgatorima (aditivima) koji su opasni i zabranjeni u EU jer sadrže više od 2% nitrita te su stoga proglašeni kancerogenima i sastojak je hrenovki E-250. Riječ je o soli koja mesnoj masi produljuje rok trajanja i koja može biti pogubna za ljudsko zdravlje
Glukoza i voda Hrenovke sadrže nipošto zanemarivu količinu grožđanog šećera pa nisu dijetalna hrana. Sastojak voda podrazumijeva običnu vodu koja je upotrijebljena pri miješanju proizvoda.
Pojačivač okusa Ovakvi su sastojci najčešće opisani kraticama – E 621 i antioksidansom E 300 koji čuvaju boju i štite od oksidacije pa će i dva dana nakon otvaranja izgledati privlačno, mirisati i biti ukusna
Masno tkivo Ako je riječ o hrenovkama od svinjetine, posrijedi je masna svinjska slanina bez kože, a može biti i s ostalih dijelova svinje. Obarene kobasice rade se od mesnog tijesta, masnih tkiva, usitnjenog mesa I., II. i III. kategorije te aditiva te do 30%
Mesna masa Strojno otkošteno meso peradi čini 60 posto hrenovki, riječ je o čistom mesu bez kosti, a ono može biti pileće ili pureće, sitnije mljeveno i miješano od svih dijelova životinje, no nije specificirano o kojim je dijelovima tijela zaklanih životinja riječ
Pileće kožice U pilećim hrenovkama ovaj sastojak podrazumijeva kožu skinutu s cijelog pileta. Sad vam je jasnije zašto su sva pileća prsa u trgovinama “gola”.
Regulator kiselosti Riječ je o prehrambenim aditivima koji se dodaju u sve prehrambene proizvode (kobasice, sireve) radi povezivanja, homogenizacije i stabilnosti smjese pri izradi proizvoda
JAVNO OBIJESITI svakoga tko namijerno i svijsno truje narod.